Experter: Kvinnor ska vara girigare när det gäller pengar

Placerandet har traditionellt setts som något endast män är bra på. Männen äger också en klar majoritet av börsaktier i Finland. Under det senaste decenniet har trenden ändå vänt. Experterna berättar varför särskilt kvinnorna borde börja placera.

Emilia Kullas och Ninni Myllyoja
Emilia Kullas och Ninni Myllyoja uppmuntrar kvinnor att placera. Bilder: Arttu Laitala och Tiina Somerpuro / Alma Media.

Emilia Kullas, ordförande för Näringslivets delegation, och Ninni Myllyoja, chef för börsredaktionen vid Alma Talent, har den 21 april kommit ut med en handbok som handlar om kvinnor och pengar. Här är Myllyojas och Kullas tre största orsaker för kvinnor att investera.

1. Kvinnor lever längre

Kvinnor lever i genomsnitt fem år längre än män i Finland. Det innebär att kvinnor tillbringar mer tid som pensionärer. Efter pensioneringen sjunker inkomsterna, men genom att spara och placera kan man upprätthålla samma levnadsstandard som då man ännu var i arbetslivet. I Finland är kvinnornas genomsnittliga pension 79 procent av männens pensioner. 

Andelen pensionärer blir allt större medan allt färre ungdomar vill skaffa barn. Om trenden fortsätter kan pensionssystemet till och med sluta fungera om några årtionden. Då måste pensionsåldern höjas eller pensionerna skäras ner.

2. Kvinnor jobbar mindre än män

Enligt Statistikcentralens siffror jobbar männen ungefär fyra timmar mer per vecka än kvinnor. Å andra sidan är visstidsanställningarna vanligare för kvinnor än för män. Kvinnorna vill också ta ut föräldraledigheter oftare, vilket gör karriär- och löneutvecklingen långsammare. Då man är föräldraledig missar man lätt eventuella avancemang.

3. Kvinnor tjänar mindre än män

År 2020 är kvinnans euro 84 cent i Finland. Cirka hälften av skillnaderna i lön mellan olika kön kan förklaras med att kvinnor och män arbetar inom olika branscher och med olika uppgifter, visar en utredning av Institutet för hälsa och välfärd.

Kullas och Myllyoja berättar att placerandet har blivit allt mer vardagligt och lättare under de senaste 10 åren. I motsats till den allmänna uppfattningen är det lätt att börja placera. Inga tekniska kunskaper eller intresse för placeringsmarknaderna behövs. Man kan komma i gång även med en liten summa pengar, till exempel med 15 euro per månad.

– I dag kan man köpa aktier när man sitter på metron. Då jag själv började med placerandet köpte jag bara aktier på måfå. Med tiden blev jag mer intresserad och började fundera på varför vissa aktier steg, säger Myllyoja som har placerat i över tio år.

Bild: Tony Pohjolainen