Havis Amanda skyddas från ivriga vappenfirare med massiva staket

Helsingfors stad ingärdar statyn Havis Amanda med massiva, två meter långa staket för att hindra vappenfirare från att förstöra den. Också väktare kommer att bevaka statyn under valborg.

Staketen används för att skydda den gamla statyn. Bild: Ellen Forsström.
Staketen används för att skydda den gamla statyn. Bild: Ellen Forsström.

Den gamla fontänen är för närvarande i dåligt skick. I fjol firade finländare den avgörande segern över Liechtenstein i EM-kvalificeringar i fotboll, varefter stadsfullmäktigeledamoten Fatim Diarra (Gröna) föreslog att statyn ska förflyttas och en kopia ska byggas.

Statyn, som byggdes år 1908, kan gå sönder i princip när som helst, ifall den utsätts för alltför mycket belastning. Därför har staden valt att bygga staketen.

– Målet med staketen är att hindra tillgången till statyn. Havis Amanda är ett traditionellt ställe för vappenfirande. Vi vill se till att statyn inte lockar människor till att simma i statyns bassäng under vappen. Att festa på statyn och i bassängen skulle vara ganska fatalt, säger Katriina Arrakoski från Helsingfors stad.

Arrakoski litar ändå på att helsingforsarna kan bete sig på vappen.

– Utgångspunkten är att människorna förstår vad läget är, och att det inte går att fira vappen i stora grupper av människor. Med de här försiktighetsåtgärderna vill vi visa att statyn inte är det rätta stället att fira vappen i år.