Enligt Pellervo ekonomiska forskningsinstitut PTT kan hamstringen av matvaror resultera i en tillfällig höjning av priser eftersom livsmedelskedjan då måste öka sina resurser.
För konsumenten handlar det inte om stora förändringar för tillfället, men däremot kommer coronakrisen att ha långsiktiga följder på livsmedelssektorn.
Det beror på att människors köpbeteeden förändras till följd av den ekonomiska recessionen. När bland annat köttfärs blir mer populärt än köttfilé påverkar det lönsamheten inom branschen.
Enligt PTT fungerar matförsörjningen i Finland bra trots undantagsförhållanden och påpekar att Finlands självförsörjningsgrad är hög då nästan 80 procent av all mat produceras i Finland.
Det som dock kan hända är att det blir brist på importerade varor som till exempel kaffe och många frukter om importeringen inte fungerar.
Exportbegränsningar har några länder redan infört på till exempel ris, soja, oljeväxter, spannmål, ägg, majs och kött.
Världshälsoorganisationen WHO och livsmedels- och jordbruksorganisation FAO har anhållit om att den internationella handeln ska få fortsätta för att problemen med matförsörjningen kan avhjälpas.
Ett annat hot för matförsörjningen är att många av de som arbetar inom livsmedelskedjan samtidigt skulle insjukna i coronaviruset. Det beror på att maten genomgår många olika skeden före den blir en färdig produkt.
Det betyder att en fördröjning i något av skeden rubbar hela kedjan av produktion. En sådan rubbning skulle även höja priserna.
Källa: Svenska Yle