Här kan du följa med läget live.
Onsdag 29.4.2020
Klockan 16:59
Få finländare har antikroppar mot coronaviruset. Det berättar THL i ett pressmeddelande.
THL har tagit emot 1000 prover som testar om antikroppar har utvecklats och har hittills analyserat 516 stycken. Bara 11 av proverna visade positivt i screeningen och av dem har 9 hunnit undersökas med neutraliseringstest. Efter fortsatt undersökning var det bara ett prov som visade positivt resultat.
THL började med slumpmässiga test av 18-69-åriga finländare för att följa med hur coronaviruset sprids och hur många finländare som fått antikroppar mot viruset.
Antalet finländare som dött i sviterna av coronaviruset är nu 206.
Klockan 16:00
Skolorna kommer att öppnas stegvis den 14 maj, enligt uppgifter som Yle fått. Enligt uppgifterna är det grundskolorna som öppnas först. Alla elever kommer inte återvända till skolan samtidigt.
Skolorna på andra stadiet fortsätter ha stängt.
Regeringen samlas till möte om skolöppningen klockan 16.30 idag.
Skolorna har varit stängda sedan den 18 mars och enligt ett tidigare beslut skulle de hållas stängda tills den 13 maj.
Klockan 12:23
Nu har 4 906 coronafall bekräftats i Finland, meddelar institutet för hälsa och välfärd THL. Antalet fall har ökat med 166 från igår.
Fortfarande bekräftas flest fall i Helsingfors och Nylands sjukdistrikt HUS, där ökade fallen med 125 från igår.
Klockan 10:35
Finland har nu nästan 200 dödsfall i sviterna av coronaviruset, meddelar Institutet för hälsa och välfärd THL. Sedan igår har antalet ökat med 6.
Totalt har 4 740 fall av coronavirus bekräftats i Finland och 56 personer vårdas på intensiven.
Klockan 9:30
Finnair har gått 91,1 miljoner euro på förlust under årets första kvartal. Bolagets omsättning och passagerarmängd har också sjunkit märkvärdigt.
Finnair planerar att ta vissa åtgärder för att inte hamna i en kassakris. Vid behov kommer bolaget att utnyttja återlån på 600 miljoner euro.
Regeringen föreslår att staten skulle delta i emissionen via en tilläggsbudget. Ärendet behandlas av riksdagen.
Klockan 05:18
En statlig corona applikation ska bli klar tills sommaren. Appen ska hjälpa till med att spåra smittkedjor.
Med hjälp av appen ska insjuknade personer anonymt kunna meddela andra de kan ha smittat.
Appen kommer att vara frivillig att ladda ned, men förväntas vara effektiv i alla fall.
Tisdag 28.4.2020
Klockan 22:00
Cirka en tredjdedel av världens coronafall finns i USA då över en miljon fall nu bekräftats i landet. 57 000 människor har dött till följd av viruset.
I landet har staden New York drabbats värst.
Klockan 20:00
Rysslands president Vladimir Putin meddelade i ett tal på tisdagen att den landsomfattande coronaledigheten ska förlängas till den 11 maj. Efter det ska landet börja lätta på restriktionerna.
Antalet nya bekräftade coronafall i Ryssland är ungefär 6 000 dagligen.
Trots experter anser att situationen i Ryssland kommer bli värre fram till mitten av maj, planerar Putin att landet då ska återgå till sitt normala tillstånd.
Klockan 15:36
Finland har nu 4 740 bekräftade smittor av coronavirus, meddelar Institutet för hälsa och välfärd THL. Sedan igår har antalet smittade alltså stigit med 45.
Samtidigt sjunker mängden människor som vårdas på intensiven. Totalt vårdas 56 personer. Det är sex färre än igår.
Klockan 13:30
Coronaläget verkar bli värre i Tyskland. Robert-Koch-institutet och tyska myndigheter varnar för att smittokoefficienten ökat igen. Tyskland hade lyckats få smittokoefficienten till under ett, det vill säga att en smittad sprider viruset till under en person. Nu har läget förvärrats och koefficienten har ökat från 0,7 till 1.
Klockan 13:20
Flera finländska företag har donerat apparater till skolelever och studerande som går i skola på distans. Nästan 1000 bärbara datorer, eller ekonomiskt stöd för inskaffning, har samlats in i form av kampanjen Kaikille kone som är beskyddad av president Sauli Niinistö.
Klockan 11:30
Försörjningsberedskapscentralen har ett nytt långvarigt avtal med ett okänt företag för andningsskydd. Andningsskydden levereras från Kina till Finland. Företaget har bevisat ha god kvalité på sina andningsskydd och uppfyller kraven för att användas i sjukhusbruk.
Detta betyder att 12,5 miljoner kirurgiska mun- och nässkydd kommer att levereras till Finland fram till juli.
Klockan 11:09
Social- och hälsovårdsministeriet ska besluta om skyddsutrustning för coronaviruset som ska användas på vårdenheter för dygnet runt-boenden. Samfundet Folkhälsan är oroad över att ministeriets beslut skulle leda till att tillräcklig skyddsutrustning inte kommer att användas på alla vårdenheter.
Enligt beslutsförslaget ska de, som arbetar med insjuknade klienter eller klienter som har symptom, använda kirurgiskt näs- och munskydd och skyddshandskar. Tidigare har personalen använt även skyddsglasögon eller visir samt skyddsdräkt.
Klockan 10:54
Priset på råolja fortsätter att sjunka. Priset på den amerikanska WTI-råoljan steg en aning i slutet av förra veckan, men sjönk med 25 procent på måndagen. I dag har priset sjunkit med över 11 procent.
Klockan 10:30
Restriktionerna börjar avvecklas runt om i världen
Österrike blir av med utegångsförbudet efter slutet av april, säger landets hälsominister Rudolf Anschober. Folksamlingar med fler än 10 personer är fortfarande förbjudna fram till juni. Sedan mitten av mars har det varit förbjudet att vistas på allmänna områden i Österrike. Endast besök till mataffärer och arbetsplatser samt korta promenader har varit tillåtna.
Också andra länder börjar lätta på restriktionerna. Bland annat Kanada och Afrikas största land Niger börjar så småningom lätta på restriktionerna. Norge beslutade den 27 april att öppna grundskolor upp till fjärde klass.
Klockan 10:14
Över 3 miljoner människor bekräftats vara smittade av coronaviruset och över 210 000 människor har dött i sviterna av Covid-19. Det här framgår av data som Institutet för hälsa och välfärd THL och John Hopkins-universitetet har samlat.
Måndag 27.4.2020
Klockan 15:01
10 miljoner människor i Afrika kan bli smittade av coronaviruset inom de närmaste sex månaderna, enligt WHO.
I OECD-länderna finns det nu 3 500 intensivvårdsplatser per 1 miljon människor. Motsvarande siffra på den afrikanska kontinenten är 5 intensivvårdsplatser per 1 miljon människor.
Den ekonomiska krisen i Afrika lär kosta 114 miljarder dollar, förutspår IMF (Internationella valutafonden) och Världsbanken.
Källa: AFP Africa
Klockan 14:16
Finland kan öka mängden av coronatest upp till 8000 test i dygnet.
För tillfället kan Fimlab testa cirka 500-600 prov i dygnet.
Fimlab som ansvarar för fem sjukvårdsdistrikt i Finland har gjort ett stort inköp av utrustning som ökar mängden coronatest som kan göras.
De två Rochen Cobas 8800 laboratorie apparaterna som Fimlab har köpt kan sköta om största delen av testningsbehoven som Finland har.
En maskin kan testa en stor mängd prov samtidigt. På grund av ett stort globalt behov av maskinerna har Finland måstat vänta, men nu är maskinerna på väg från Schweiz. Testkapaciteten borde stiga under maj.
Klockan 12:51
Antalet döda i Spanien i sviterna av coronaviruset är nu 23 521 personer, efter att ha stigit med 331 personer det senaste dygnet, uppger spanska hälsomyndigheter.
Spanien är ett av de tre länder i världen som har haft högst dödssiffror.
Totalt har Spanien över 209 400 bekräftade fall.
Källa: El País
Klockan 10:30
Barn sprider inte coronaviruset, antyder ny forskningsrapport.
En 9-åring förde inte smittan vidare, visar en rapport som franska hälsomyndigheter låtit göra.
9-åringen ska ha varit smittad och varit i kontakt med 170 personer, inklusive sina två syskon, utan att ha smittat någon.
Anledningen tycks vara en teori om att barn har ett immunsystem som snabbare kan bli av med coronainfektioner.
Institutet för hälsa och välfärd THL tar inte ställning till huruvida skoleleverna i Finland kunde återgå till närundervisning inom en snar framtid. Regeringen väntas informera om läget senare under veckan.
Klockan 09:58
Hittills har 4576 fall av covid-19 bekräftats i Finland rapporterar Institutet för hälsa och välfärd THL. 190 smittade personer har avlidit.
Söndag 26.4.2020
Skolor i Italien öppnar inte förrän i september, enligt nya restriktionsbeslut från regeringen.
Men företag kommer att kunna återuppta sin verksamhet redan fjärde maj, uppger premiärminister Giuseppe Conti.
Under maj månad lättas restriktionerna stegvis för att inte äventyra riskgrupper, enligt Conti.
Lördag 25.4.2020
Norge förlänger förbudet för evenemang med över 500 deltagare, fram till 1 september.
Beslutet tas utifrån rekommendationer från Folkhelseinstituttet.
Närmare 7 500 fall av coronasmitta har bekräftats i landet och 201 människor har dött.
Riskfyllt att ge tillfrisknade coronapatienter coronapass.
Världshälsoorganisationen WHO fastslår att tillfrisknade coronapatienter inte blir immuna mot viruset.
Organisationen varnar hälsomyndigheter för att ge coronapass åt tillfrisknade patienter. I värsta fall kan det snarare öka risken för smittspridning med riskfria certifikat, hävdar WHO.
Fredag 24.4.2020
Sanna Marin är inte smittad av coronaviruset.
Statsrådet uppger att coronaprovet som statsministern tagit är negativt. Sanna Marin återgår således till arbetet som vanligt från och med idag.
Över 50 000 personer har dött i USA, rapporterar Reuters. Det är en fördubbling som skett på 10 dagar. Totalt uppges 875 000 människor vara smittade i landet.
I den värst drabbade delstaten New York, sjönk dock dödstalen på fredagen- Nyhetsbyrån AP rapporterar att 422 människor dött. Det var den lägsta dödssiffran under ett dygn sedan 22 mars. Över 16 000 människor har dött i New York.
Torsdag 23.4.2020
Klockan 17:38
Det finns en risk för att statsminister Sanna Marin har blivit smittad av viruset.
Som säkerhetsåtgärd jobbar hon hemifrån från och med den 23 april.
Läs mera om nyheten här
Klockan 17:28
Enligt THL är rapporterade dödsfall i Finland nu 172.
Antalet rapporterade smittor i landet har ökat med 155 sen i går och är nu sammanlagt 4 284.
Klockan 13:41
Tyskland får grönt ljus för att testa coronavaccin på människor. Det klubbade den tyska tillståndsmyndigheten PEI igenom i går.
Initialt ska 200 fullt friska frivilliga mellan 18 och 55 år i Tyskland testa olika varianter av ett potentiellt vaccin mot coronasmittan.
Förhoppningen är att projektet mellan det tyska företaget Biontech och den amerikanska läkemedelsjätten Pfizer är att hitta ett vaccin mot coronaviruset så snart som möjligt. Försöken väntas inledas i slutet på april och sammanställningen av resultaten bör komma i slutet på juni.
Klockan 10:50
Spanien lättar på restriktionerna – barn under 14 år får gå ut på korta promenader. Det beslutade den spanska regeringen 22 april.
Spanien är ett av de länder som haft de striktaste restriktionerna i världen då drygt 21 700 människor har dött till följderna av coronapandemin. Hittills har spanjorerna fått hålla sig hemma, förutom nödvändiga besök till affären eller apotek.
Andra länder i Europa som redan lättat på restriktionerna är Danmark, Österrike, Tjeckien och och Norge.
I Danmark har daghemmen öppnats från förskoleklass upp till årskurs fem och i Tjeckien kan invånarna besöka cykelreparatörer och byggvaruhus.
Klockan 10:26
Italienska läkare varnar för att coronaviruset kan spridas via ögonen, även efter att patienter till synes blivit symptomfria. Det här framkommer i en rapport som gjorts av Annals of Internal Medicine.
Den 65-åriga patienten, som var Italiens första bekräftade coronafall, hade spår av viruset i ögonen – efter att det inte längre gick att spåra viruset i näshålan.
De här upptäckterna belyser vikten av att undvika att röra munnen, näsan och ögonen med händerna och att noga tvätta händerna med tvål.
Klockan 10:12
Enligt regeringens beslut förbjuds alla evenemang med över 500 deltagare till och med till slutet av juli.
Det här innebär att största delen av sommarens festivaler inte kommer att kunna ordnas.
Onsdag 22.4.2020
Klockan 9:40
Antal bekräftade fall i världen är nu 2 565 299.
Sammanlagt har 177 775 dödsfall bekräftats.
Klockan 8:00
USA:s president Donald Trump stoppar all permanent invandring till USA under de kommande 60 dagarna.
Enligt Trump är invandringsförbudet nödvändigt för att garantera medborgares jobb när den amerikanska ekonomin öppnar på nytt.
Det är dock oklart hur stor betydelse Trumps beslut får. USA:s gränser är till stor del stängda redan, som en del av karantänsåtgärderna mot coronaviruset.
Beslutet berör inte de säsongsarbetare som behövs för att hålla i gång det amerikanska lantbruket.
Tisdag 21.4.2020
klockan 17:47
Över 20 daghemsanställda smittade i Helsingfors
I Helsingfors har coronaviruset bekräftats på 18 av stadens daghem, 24 anställda och två barn har testat positivt för viruset. Enligt Liisa Pohjolainen, utbildningsdirektör i Helsingfors stad har de flesta smittats utanför daghemmen.
Helsingfors stad har 336 daghem för cirka 27 000 barn. Bara en liten del av dagisbarnen i Helsingfors, cirka 20 procent, är fortsatt på dagis, medan resten har hållit sig hemma med sina föräldrar.
Klockan 17:30
Finland har passerat epidemitoppen – ifall restriktionerna hålls i kraft och människors beteende inte förändras avtar sjukdomen, enligt forskare på THL.
– På basis av vår uppskattning kan man konstatera att Finland redan passerat epidemins topp och vi är på väg nedåt, säger THL:s forskare Simopekka Vänskä.
Beräkningarna är baserade på uppgifterna från Nyland, där flest personer insjuknat. Antalet personer som behöver sjukhus- eller intensivvård har jämnats ut eller börjat sjunka inom alla sjukvårdsdistrikt med specialiserad sjukvård.
Klockan 16:14
I Finland har 141 personer som omkommit i följd av coronaviruset.
Antalet döda har gått upp avsevärt från i går eftersom HUS nu har rapporterat om dödsfall som skett i äldreboenden.
De försäkrade antalet coronasmittade ligger just nu på 4 014 personer.
Klockan 16:01
Institutet för hälsa och välfärd THL har börjat ta prover i avloppsvatten för att undersöka förekomsten av corona.
Liknande studier gjorda i Nederländerna, USA och Australien visar att det är möjligt att mäta virusets genetiska arv, RNA, i orenat avloppsvatten.
Avloppsproverna är inte till för att se vem som har coronaviruset, utan ger en bild av i hur utsträckning viruset förekommer i ett visst område.
Proverna berättar om förändringar som sker på befolkningsnivå.
Klockan 13:38
Gymkedjan Elixia meddelar att de öppnar sina gym 24. april.
Orsaken bakom beslutet att öppna gymmen är Social- och hälsovårdsministeriets uppskattning om att försök att bromsa coronavirusets spridning har lyckats i Finland.
Elixia meddelar att bastu- och spaavdelningar tills vidare hålls stängda. Gruppträningslektioner begränsas till nio deltagare enligt THL:s rekommendationer.
I mars rekommenderade regeringen att gymmen skulle stänga. Flera gym har ändå hållit sina dörrar öppna trots rekommendationerna.
Klockan 12:41
Många länder runt om i Europa planerar nu att börja lätta på sina coronarestriktioner.
Danmark som kommit långt med att lätta på sina restriktioner kommer att från och med 11 maj tillåta folksamlingar på upp till 500 personer.
WHO betonar i sin presskonferens på måndag 20 april att lättningar på coronarestriktioner inte kommer vara slutet för epidemin i något land.
WHO:s generaldirektör påpekar att alla länder måste säkerställa att de kan upptäcka, testa, isolera och spåra samt ta hand om alla insjuknade då de börjar lätta på restriktioner.
Klockan 10:49
Festivalen Ruisrock är inställd på grund av coronaviruset. Läs mer här.
Klockan 10:38
Undervisningsminister Li Andersson (VF), säger att undantagstillståndet i skolorna borde vara det första som upphävs när det kommer till coronavirusrestriktionerna.
Andersson säger i en radiointervju med Yle att den allmänna linjen i andra länder i Europa har varit att först lätta på restriktionerna gällande skolor innan andra restriktioner har lättats.
Statsminister Sanna Marin (SDP) har sagt att eventuella lättningar av restriktioner ska diskuteras denna vecka.
Enligt den nuvarande linjen hålls skolorna stängda fram till 13 maj.
Måndag 20.4.2020
Klockan 17:57
Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt HUS tänker minimera risken för att coronaviruset ska spridas på sjukhus. Läs resten av artikeln här.
Klockan 16:14
Institutet för hälsa och välfärd THL samt social- och hälsovårdsministeriet rekommenderar inte användningen av tygmasker då man rör sig på offentliga platser.
Enligt ministeriet och THL kan användningen av tygmasker i värsta fall leda till en falsk känsla av säkerhet.
Fel typ av tygmaterial som används i de handgjorda maskerna kan skada lungornas hälsa då mikrofibrer, damm eller tygbitar kan nå lungorna då man andas.
Finlands rekommendationer baserar sig på världshälsoorganisationen WHO:s samt EU:s smittskyddsmyndigheters rekommendationer.
Klockan 14:55
I dag lättar både Norge och Danmark på sina virusrestriktioner.
Förskolor och daghem öppnas i dag i Norge. Enligt planerna ska landets skolor öppna nästa vecka. I Danmark har flera av daghemmen och skolorna redan öppnat förra veckan.
Från och med i dag får man i Danmark börja bland annat gå till frisören och tandläkaren. I Norge får man börja åka ut till sina stugor.
Söndag 19.4.2020
Företag i Finland har beviljats 200 miljoner euro i stöd via Business Finland och NTM-centralerna. Tusentals företag i Finland har ansökt om stöd under coronaepidemin. Regeringen har utlovat ungefär 1,5 miljarder stöd för att förhindra att små och medelstora går i konkurs på grund av coronakrisen.
Också kommuner har möjlighet att bevilja stöd på 2 000 euro till egenföretagare.
Lördag 18.4.2020
Institutet för hälsa och välfärd THL har bekräftat 192 nya smittor och 8 nya dödsfall orsakade av covid-19.
Totalt har 3 681 smittor bekräftats i Finland.
I Europa har över 100 000 personer dött till följd av coronaviruset. Cirka 2,25 miljoner coronafall har bekräftats runtom världen. Hälften av fallen har rapporterats i Europa.
Fredag 17.4.2020
Över 100 nya coronafall har bekräftats i Finland.
Institutet för hälsa och välfärd THL meddelar att de flesta nya fallen under det senaste dygnet har upptäckts inom Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt. HUS har nu totalt
2 200 fall.
Ett coronafall har nu också bekräftats vid Folkhälsans äldreboende i huvudstadsregionen. Enligt Folkhälsans vicedirektör Gun Eklund vet man inte så mycket om smittokedjan i det här läget.
Det är inte oväntat att viruset spridit sig till Folkhälsan, säger Eklund.
Torsdag 16.4.2020
Klockan 16:00
Eckerö Line permitterar 500 anställda på grund av coronaviruset.
Åländska Eckerö Line skall permittera kring 500 anställda. Permitteringarna berör både anställda från Åland och Fastlands-Finland.
Birka Cruises som hör till Eckerö Line har permitterat 323 anställda. Birka trafikerar med m/s Birka Stockholm mellan Stockholm och Åland men har nu annullerat all sin trafik till den 15 juni.
Klockan 15:46
Sammanlagt 75 människor har dött på grund av coronaviruset i Finland.
THL rapporterar på torsdagen om tre nya dödsfall på grund av coronaviruset. I Finland har nu sammanlagt 75 personer dött i coronaviruset. 215 personer vårdas på sjukhus varav 76 personer vårdas på intensiven.
Enligt THL har kring 1700 människor blivit friska från coronaviruset i Finland.
Totalt har 3 369 fall bekräftats i Finland.
Klockan 13:30
Enligt WHO är Europa centrumet av coronaviruset.
Världshälsoorganisationen WHO informerar att det snart har bekräftats en miljon fall av coronasmitta i Europa.
Antalet stiger varje dag. Antalet smittade har på tio dagar nästan fördubblats.
Trots att en del länder har börjat minska på begränsningar finns det ingen snabb utväg från denna situation uppskattar WHO.
Klockan 12:58
Helsinki Pride flyttas till hösten på grund av coronaviruset.
Helsinki Pride- veckan som står för sexuella minoriteters rättigheter kommer att flyttas till hösten på grund av coronaviruset.
Helsinki Pride planeras att ordnas den 7.-13. september. Evenemanget har vanligtvis organiserats veckan efter midsommar. Förra året hade Pride-tåget över 110 000 deltagare.
Klockan 12:20
Nu finns det nästan 3 400 coronasmittade i Finland.
THL informerar att det i Finland har hittills bekräftas 3 369 fall av coronaviruset.
Fallen har ökat med 132 under det senaste dygnet.
95 av de nya fallen har bekräftats inom Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt HUS.
De bekräftade fallen är bara en del av alla fall, det uppskattas att det verkliga antalet är mycket större. Hittills har ungefär 49 700 coronatest gjorts.
Onsdag 15.4.2020
Nylands gränser öppnade idag men regeringen önskar att finländare inte åker till sina stugor.
Begränsningarna i rörelsefriheten över Nylands begränsningar hävs redan idag meddelade statsminister Sanna Marin (SDP). Regeringen uppmanar finländare att inte åka till sina stugor trots att gränserna nu har öppnats.
De övriga begränsningarna är fortsättningsvis i kraft.
Tisdag 14.4.2020
Två tredjedelar av alla coronadödsfall i Finland har skett på vårdhem. Det visar en undersökning gjord av Yle Uutiset.
Det bekräftade antalet dödsfall med anknytning till vård- och servicehem är 42, och det totala antalet dödsfall är 64.
I Helsingfors har 28 personer dött på äldreboenden på grund av coronaviruset.
Måndag 13.4.2020
WHO säger att Coronaviruset är tio gånger mer dödligt än svininfluensa.
Enligt Världshälsoorganisationen WHO är det nya coronaviruset tio gånger mer dödligt än svininfluensa.
Svininfluensan, alltså H1N1-influensavirus, utvecklades till en pandemi år 2009. Enligt WHO dog 18 000 människor i svininfluensa.
Söndag 12.4.2020
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson har lämnat sjukhuset.
Boris Johnson har skrivits ut från sjukhuset St Thomas i London där han varit i en veckas tid efter att han blivit smittad av coronaviruset.
En talesman för Johnson meddelade att Storbritanniens premiärminister inte kommer att återvända till sitt jobb omedelbart utan att han ska återhämta sig ett tag.
Lördag 11.4.2020
Från och med idag är kryssningsfärjornas passagerartrafik på paus.
Passagerartrafiken från Finland till Sverige, Estland och Tyskland är på paus enligt regeringens rekommendationer.
Rekommendationen är giltiga fram till och med den 13 maj.
Fredag 10.4.2020
New York har det största antalet smittade av coronaviruset i hela världen.
Staten har kring 20 miljoner invånare och nästan 160 000 bekräftade fall av Covid-19.
Antalet bekräftade är många tusen gånger större än i de mest drabbade länderna i Euoropa.
Torsdag 9.4.2020
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson har fått lämna intensiven.
Han har varit på avdelningen sen söndagen på grund av att han blivit smittad av coronaviruset.
Premiärministern är fortfarande på sjukhuset och han blir noggrant övervakad under återhämtningen.
Onsdag 8.4.2020
Klockan 16:57
Coronatesten är inte alltid pålitliga.
Ett negativt testresultat för corona utesluter nämligen inte att den testade personen bär på smittan.
Två arbetskollegor som befinner sig i karantän har berättat för Helsingin sanomat att de misstänker att testet gett fel resultat.
Endast en av dem har blivit testad positiv för viruset trots att båda har samma symtom och båda har utsatts för smittan.
Helsingfors- och Nylands sjukvårdsdistrikt har bekräftat att testet upptäcker coronaviruset i 9 fall av 10.
Klockan: 16.12
THL har uppdaterat coronasituationen i Finland. Totat 2 487 coronafall har bekräftats, vilket är 79 fler än igår. I Finland har 40 personer avlidit på grund av COVID-19. Sex personer har dött under det senaste dygnet. 82 personer får intensivvård på grund av COVID-19.
I Nyland räknade man med totalt 1 568 coronafall. Sammanlagt har man gjort 36 500 coronatest.
Klockan: 15:40
Helsingfors tingsrätt har godkänt Stockmanns ansökning om företagssanering.
Förfarandet ska ske i enlighet med lagen. Det betyder att saneringsprogrammet ska göras upp innan den 11 december 2020.
Stockmann meddelade på tisdagen att koncernen har ansökt om företagssanering. Enligt Stockmann har kundmängderna minskat kraftigt på grund av coronaviruset och kassatillgångarna har sinat.
Klockan: 13:12
I Spanien har antalet dödsfall ökat med 757 det senaste dygnet. 14 555 människor har nu avlidit på grund av coronaviruset i Spanien.
Landet har nu totalt 146 690 bekräftade coronafall, enligt det spanska hälsoministeriet. Sedan igår har över 6 000 coronafall bekräftats.
Spanien är sedan den 14 mars i karantän.
Klockan: 12:16
Nationalgalleriet permitterar personal på grund av coronavirusets inverkan på verksamheten.
Nationalgalleriets generaldirektör Risto Ruohonen beslöt på onsdagen att det ska göras besparingar på 1,6 miljoner euro. Det ska åstadkommas genom nedskärningar i kostnaderna.
Totalt permitteras 257 personer under olika långa perioder, enligt Ruohonen kommer det leda till inbesparingar på omkring 700 000 euro.
Klockan: 12:02
Euroländerna har svårt att enas om vilka ekonomiska åtgärder som behövs för att minska krisen som Covid-19 orsakar.
Finansministrarna talade om ett stödpaket på 500 miljoner euro som skulle fungera som nödlån via krisfonden ESM, borgensförbindelser för företag via Europeiska investeringsbanken ECB och billiga lån via en alleuropeisk sysselsättningsfond.
Italien och Nederländerna är oeniga om vilka krav som ska ställas på länder när det handlar om nödlån, rapporterar Reuters.
Finland har tillsammans med Tyskland, Österrike och Nederländerna motsatt sig gemensamma skulder på EU-nivå.
Klockan: 10:16
Wärtsilä permitterar 3 130 anställda. Av de anställda som berörs jobbar drygt 2 500 i Vasa.
Permitteringar ska vara högst 90 dagar, beroende på vad man jobbar med och på vilken avdelning. En del av permitteringarna förverkligas som förkortad arbetsvecka.
– Coronapandemins effekter på världsekonomin har redan på kort tid varit så omfattande att vi tyvärr måste göra betydande permitteringar av Wärtsiläs personal i Finland, säger Vesa Riihimäki, vd för Wärtsilä i Finland.
Wärtsilä har cirka 3 800 anställda i Finland, av vilka 2 950 jobbar i Vasa, 500 i Helsingfors och 350 i Åbo.
Klockan: 10:05
Institutet för hälsa och välfärd THL meddelar att 179 nya fall av coronasmitta konstaterats i Finland i går på tisdagen. Nu är totalantalet smittade uppe i 2 487.
Sammanlagt 231 personer är nu inlagda på sjukhus till följd av corona, varav 83 personer får intensivvård. 34 personer har avlidit i Finland till följd av sjukdomen.
Klockan: 5:05
Den ekonomiska recessionen blir djup men temporär, förutspår löntagarnas forskningsinstitut.
Enligt institutets prognos kommer Finlands bruttonationalprodukt att sjunka med fem procent i år, för att sedan stiga med 4,5 procent nästa år.
För att prognosen ska bli verklighet krävs det att restriktionerna som nu är i kraft luckras upp senast i juni.
7.4.2020 – tisdag
Klockan: 20:24
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson vårdas fortsatt på intensivvårdsavdelning, meddelar den brittiska regeringen på en presskonferens. Johnson får syrgas men har inte behövt respirator eller andningsstöd.
Den engelska regeringen har fått tydliga instruktioner från premiärministern och följer dem.
– Besluten fattas kollektivt, säger utrikesminister Dominic Raab, som vikarierar Johnson.
Klockan: 20:01
Efter 76 dagars isolering får människor i Wuhan, Kina för första gången lämna staden.
Öppnandet av staden beskrivs av invånare som en befrielse. Wuhan, där coronaviruset först upptäcktes i december, stängdes helt den 23 januari på natten och avstängningen kom som en överraskning för många.
De som vill lämna Wuhan måste kunna uppvisa en grön kod i sin hälsoapplikation på mobiltelefonen. En grön kod betyder att man kan röra sig relativt fritt, en gul kod betyder att man ska stanna hemma i isolering och en röd kod innebär att man är en bekräftad covid-19-patient och därmed i karantän.
Över 2 500 människor har avlidit i covid-19 i Wuhan under epidemin. Det är ungefär 77 procent av alla coronarelaterade dödsfall i Kina.
Klockan: 18:00
Europeiska länder meddelar att de tänker börja lätta på restriktionerna som införts för att förhindra coronavirusets spridning.
Norges regering meddelade på tisdagseftermiddagen att landets daghem öppnar igen om två veckor. Lågstadieklasserna 1-4 och en del annan utbildning återvänder till skolan i slutet av april.
Klockan: 15.50
Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt HUS uppmanar patienter att söka vård trots coronaepidemin.
Vid Mejlans neurologiska jour har antalet personer som söker vård för allvarliga sjukdomar halverats. Till dessa hör de som lider av cirkulationsstörningar i hjärnan, det vill säga TIA-attacker.
En TIA-attack diagnostiseras hos ungefär 4 000 finländare årligen. I medeltal dör 12 personer per dag av dessa cirkulationsstörningar.
Var tionde TIA-patient får en hjärninfarkt inom en månad och var tjugonde inom det första dygnet. Därför uppmanar HUS de som har haft en attack att öka sig till jouren omedelbart.
Klockan: 15.16
I Sverige meddelar Folkhälsomyndigheten att 114 personer har dött under det senaste dygnet efter att ha blivit smittade av coronaviruset. Sverige har nu totalt 591 dödsfall som kan kopplas till COVID-19.
Ungefär 440 patienter behöver intensivvård, och Folkhälsomyndigheten uppskattar att behovet slutenvårdsplatser har fördubblats.
Sverige har cirka 7 700 bekräftade fall av coronaviruset.
Klockan: 15.08
Institutet för hälsa och välfärd THL meddelar att sju personer av avlidit i coronaviruset under det senaste dygnet. Det totala antalet dödsfall är nu 34.
För tillfället vårdas 231 personer på sjukhus, varav 83 intensivvårdas.
Det finns nu 2 308 bekräftade fall av viruset i Finland.
Klockan: 14.49
Spridningen av coronaviruset ska undersökas med hjälp av tester från antikroppar, meddelar Institutet för hälsa och välfärd THL.
Syftet är att undersöka hur stor del av befolkningen som har utvecklat antikroppar. Antikropparna bildas efter att kroppen har bekämpat viruset och man har frisknat till.
Genom att undersöka antikropparna kan man kartlägga hur stor spridningen av viruset är i olika åldersgrupper och olika områden.
THL kommer till en början endast undersöka personer som är bosatta i huvudstadsregionen och är i arbetsför ålder.
THL strävar efter att testa 750 personer varje vecka, och deltagarna blir slumpmässigt kallade till undersökningen per post.
Klockan: 12.14
Lyftkranstillverkaren Konecranes permitterar hela sin personal i Finland. Företaget meddelade förra veckan att de inleder samarbetsförhandlingar. Permitteringarnas längd är högst 90 dagar. Konecranes sysselsätter ungefär 2 000 personer
Tidigare idag berättade även stålbolaget SSAB att de permitterar cirka 4 000 arbetstagare. Permitteringarna gäller alla arbetstagare i Finland, med undantag för två dotterbolag.
Enligt arbets- och näringsministeriet har ungefär 85 000 finländare blivit permitterade och 12 000 har blivit arbetslösa. Det verkliga antalet är ändå större eftersom ministeriet inte följer upp arbetsplatser med under 20 arbetstagare.
Klockan: 11.43
Enligt en gallup som gjordes av Suomen Yrittäjät upplever ungefär var femte företagare betalningssvårigheter. Enligt Suomen Yrittäjät är det här en ökning jämfört med en tidigare gallup, som gjordes i början av krisen.
I gallupen kom det även fram att 48 procent av företagen som svarade kommer att behöva direkt stöd från staten för att de ska klara av krisen. En tredjedel av företagarna har redan vänt sig till bankerna, främst för att skjuta upp betalningar på lån.
Företagarna som deltog i gallupen gav regeringen ett vitsord på 7,6, och mest nöjda var egenföretagarna.
Dryga 1 100 företag deltog i gallupen.
Klockan 11:26
Produktionen av skyddsutrustning i Finland kommer att öka.
Arbets- och näringsministeriet har meddelat att de påskyndar tillverkningen av skyddsutrustning för den offentliga hälsovården.
Hittills har problemet med den inhemska produktionen varit att det inte funnits ändamålsenliga maskiner och material för att tillverka skyddsutrustning.
Understatssekreterare Petri Peltonen säger att behovet för mun- och nässkydd inom hälsovården är ca. en halv miljon exemplar per dygn.
Klockan: 8.50
THL bekräftar att det 132 nya fall av coronaviruset i Finland. Det totala antalet är nu
2 308.
76 av de nya bekräftade fallen fanns inom Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt.
THL informerar om hur många som sjukhus- och intensivvårdas samt antalet dödsfall på eftermiddagen.
Klockan: 6.32
Kina rapporterar att det inte har förekommit några nya dödsfall som orsakats av coronaviruset under det senaste dygnet. Hittills har det förekommit nya dödsfall varje dag sedan januari, då Kina började offentliggöra statistik.
Sedan slutet av februari har antalet bekräftade fall och dödsfall minskat i landet.
En stor del av de nya bekräftade fallen har kommit från utlandet. Myndigheterna bekräftade 32 nya fall under det senaste dygnet, varav alla kan spåras till utlandet.
Totalt har över 80 000 fall bekräftats i Kina, och över 3 300 personer har dött.
Klockan: 5.32
I USA har 1 150 människor avlidit i coronaviruset under det senaste dygnet, berättar Johns Hopkins-universitetet. Detta innebär att landet har nästan 11 000 dödsfall. Endast Spanien och Italien har fler dödsfall.
USA har nu överlägset mest bekräftade fall av viruset jämfört med andra länder. Myndigheterna bekräftade över 30 000 nya fall under måndagen, och landet har nu totalt dryga 367 000 bekräftade fall
Klockan: 3.04
FN:s säkerhetsråd kommer på torsdagen att behandla coronapandemin för första gången under ett möte. Säkerhetsrådet har inte ännu fattat några beslut som berör pandemin.
Det spända förhållandet mellan USA och Kina har setts som en orsak till varför säkerhetsrådet har varit handlingsförlamat under viruskrisen. Detta har frustrerat rådets medlemsländer, vilket ledde till att nio stycken av medlemsländerna förra veckan krävde att ett möte måste hållas.
6.4.2020 – måndag
Klockan: 21.20
Danmark börjar stegvis att lätta på de restriktioner som införts för att förhindra spridningen av coronaviruset. Statsminister Mette Frederiksen berättade att daghemmen och lågstadierna kommer att vara öppna igen efter den 15 april.
Enligt statsministern är detta ett försiktigt steg mot lättare restriktioner, men det förutsätter att epidemin hålls under kontroll i Danmark.
I Tyskland är det ännu inte aktuellt att lätta på några restriktioner enligt förbundskansler Angela Merkel. Merkel meddelade i en presskonferens att de försöker hitta olika strategier för att lätta på begränsningarna, men att tyskarnas hälsa måste prioriteras.
Klockan: 19.10
I Italien har antalet dödsfall som orsakats av coronaviruset stigit under det senaste dygnet jämfört med söndagen. Enligt italienska myndigheter bekräftades 636 dödsfall, jämfört med söndagens 525.
Söndagens dödssiffra var den lägsta på två veckor, och måndagens var betydligt lägre jämfört med de två senaste veckornas medeltal.
Antalet bekräftade fall under det senaste dygnet var ungefär 3 600, vilket är det lägsta antalet sedan den 17 mars.
Antalet patienter som intensivvårdas i Italien har även sjunkit för den tredje dagen i rad.
Klockan 16.26
Polisen meddelar att stadsbilden under helgen har blivit betydligt lugnare i flera städer runtom i landet till följd av att alla restauranger och nattklubbar har stängt på grund av coronaepidemin.
Enligt Inre Finlands polisinrättning gjorde polisen kring 200 färre utryckningar än vanligt under helgen. I synnerhet misshandel på offentliga platser har minskat.
Under helgen övervakade polisen restaurangernas verksamhet, och i stora delar av landet följde alla restaurangerna de nuvarande restriktionerna.
Regeringen beslöt den 28:e mars att alla restauranger, nattklubbar och kaféer ska vara tillfälligt stängda för kunder från den fjärde mars till slutet av maj.
En stor del företagare hade frivilligt stängt sina dörrar redan tidigare, men de sista restaurangerna och barerna stängde sina dörrar natten mellan fredag och lördag.
Klockan 16.30
Österrike lättar på sina restriktioner efter påsk.
Österrikes regeringschef Sebastian Kurz meddelar att små butiker på under 500 kvadratmeter är de första som får öppna i mitten av april. Detta kommer dock att ske med strikta säkerhetsåtgärder.
Användning av munskydd blir obligatoriskt i butiker och kollektivtrafik.
Den första maj kommer även större butiker, köpcentrum och frisörsalonger att få öppna.
I slutet av April kommer Österrikes regering att bestämma om restauranger och hotell även kan öppna. Målet är att de kunde öppnas stegvis från och med halva maj.
Klockan: 15.35
Startup-evenemanget Slush har meddelat att de inte kommer att ordna något evenemang i år på grund av coronaepidemin. Evenemanget skulle ha ordnats i Helsingfors mässcentrum i slutet av november. Företaget kommer även att permittera 20 av deras drygt 30 anställda.
Ifjol lockade huvudevenemanget ungefär 25 000 besökare. Eftersom ungefär hälften av evenemangets besökare tidigare har kommit utomlandsfrån så kan eventuella reseförbud som orsakas av coronaviruset ha en stor inverkan på antalet besökare.
Trots att evenemanget ställs in kommer Slush fortsätta utveckla sin övriga verksamhet, som bland annat fokuserar på utbildning för startup-företagare.
Klockan: 14.38
Fiskars permitterar 740 arbetstagare till följd av coronaepidemin. Företaget inledde samarbetsförhandlingar förra veckan och förhandlingarna rör arbetstagare i affärer, fabriker och utdelningscenter.
Permitteringens längd varierar beroende på arbetsuppgiften, men är högst 90 dagar lång.
I slutet av mars meddelade Fiskars att de stänger sina affärer tillfälligt på grund av coronaepidemin.
Klockan: 13.39
I Spanien har antalet dödsfall sjunkit för fjärde dagen i rad. Idag informerade den spanska regeringen om 637 dödsfall, vilket är lite mindre jämfört med söndagens 674 fall. Antalet är det lägsta sedan den 24 mars.
Minskningen ses som ett tecken att myndigheternas restriktioner fungerar, men premiärminister Giuseppe Conte är trots det inte säker på när restriktionerna kommer att sluta gälla.
Totalt har 13 055 människor dött av coronaviruset i Spanien, vilket är det näst största antalet i världen. Endast Italien har större dödssiffra, där 15 887 personer har avlidit.
Klockan: 13.16
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson vårdas för tillfället på sjukhus efter han testades positivt för coronaviruset för tio dagar sedan.
Johnson togs in på sjukhus för tester i ett förebyggande syfte, men premiärministerns kansli uppger att Johnson mår bra och att han fortfarande kan leda regeringens arbete.
Enligt premiärministerns kansli kommer ansvaret att ges över till utrikesminister och statssekreterare Dominic Raab ifall Johnson sjukskrivs.
Storbritannien har för tillfället dryga 47 800 bekräftade fall av coronaviruset och över 4 900 dödsfall.
Klockan: 10.47
Institutet för hälsa och välfärd THL börjar utreda vilka individuella faktorer som kan leda till en svår coronavirusinfektion. Bland annat genetiska faktorer och livsstil kommer att undersökas.
Syftet med undersökningen är att utreda hur coronaviruset utvecklas för olika personer och vilka symtom det orsakar.
Målet är att undersöka över 3 000 finländare som har vårdats på sjukhus eller endast upplevt mildare symtom av viruset.
Klockan: 10.32
Antalet bekräftade fall av coronaviruset har stigit med 249 personer sedan gårdagen, enligt Institutet för hälsa och välfärd THL. Det totala antalet bekräftade fall är nu 2 176.
Den stora ökningen kan delvis förklaras med att smittorapporteringen kan ha fördröjt på grund av helgen.
THL informerar senare idag om antalet patienter som intensivvårdas eller har dött till följd av coronaviruset.
Klockan: 10.21
Polisen lättar på övervakningen vid Nylands gränser. Västra Finlands polisinrättning skriver på Twitter att man inte längre bevakar alla vägspärrar dygnet runt, utan förlitar sig på automatisk övervakning och på aktiv patrullering.
Samtidigt påminner polisen om att det fortsättningsvis är mot lagen att korsa landskapsgränsen utan ett tvingande skäl.
Läget innan Smocka – de viktigaste uppdateringarna om Covid-19
2.4.2020 Över 1 500 smittade i Finland
Institutet för hälsa och välfärd THL rapporterar om att antalet bekräftade fall i Finland nu är 1 518. Under det senaste dygnet har två människor avlidit. Totalt har 19 människor dött på grund av coronaviruset i Finland.
Smittan sprids olika fort runt om i landet. De flesta fall har bekräftats i Nyland. Smittorisken har ökat i hela landet och man förbereder sig på en utbredd epidemi.
1.4.2020 Var femte arbetsgivare befarar att företaget går i konkurs
Enligt en enkät gjord av Finlands Näringsliv EK befarar var femte arbetsgivare att företaget kommer försättas i konkurs. Enligt enkäten svarar 63 procent att coronaviruset försvagat företagets situation ganska mycket eller väldigt mycket. För två veckor sedan svarade 40 procent samma sak.
EK:s vd Jyri Häkämies väntar sig en värre konkursvåg och jättearbetslöshet än under lågkonjunkturen på 1990-talet.
30.3.2020 Skolorna håller stängt tills den 13 maj
Regeringen meddelar att skolornas stängning fortsätter ytterligare en månad för att stoppa virusspridningen, fram till den 13 maj. Om hela vårterminen ska fortsätta via distansstudier är ännu oklart.
Regeringen meddelar även att restauranger, kaféer och serveringsställen ska stängas till slutet av maj.
28.3.2020 Nyland isoleras för att stoppa virusspridningen
Landskapet Nyland som har flest smittade människor i Finland, isoleras från de övriga landskapen. Fram till den 19 april begränsas rörelsefriheten från och till Nyland, endast resor som anses vara absolut nödvändiga är tillåtna över landskapsgränsen. Polisen övervakar in- och utfartsleder på vägarna och tågstationer.
Beslutet är exceptionellt. De finländska landskapsgränserna har aldrig stängts i fredstid tidigare.
21.3.2020 Första personen i Finland dör på grund av COVID-19
Institutet för hälsa och välfärd THL, rapporterar första fallet där en person dött på grund av att ha insjuknat av Covid-19. Det var en äldre person som avled inom Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt.
18.3.2020 Undantagstillstånd för första gången i Finland under fredstid
Finland vaknar upp i undantagstillstånd för första gången under fredstiden. Riksdagen har godkänt att en del av beredskapslagen tas i bruk ända till 13 april. Beredskapslagen gör att regeringen har bredare befogenheter att begränsa medborgarnas fri- och rättigheter.
I praktiken betyder beredskapslagens trädande i kraft att myndigheter får större rättigheter. Den paragraf i beredskapslagen som tas i bruk gör att myndigheterna kan ransonera livsmedel samt medicin. Inom vården betyder det att myndigheterna får rätt att avvika från bestämmelser gällande arbetstider, vilotider och övertidsarbete.
Beredskapslagen påverkar undervisningen i skolor och högskolor. Regeringen får rättigheten att begränsa och även helt avbryta undervisningen, samt flytta på studentskrivningar ifall det anses som nödvändigt.
16.3.2020 Massiva åtgärder i bekämpningen mot coronaviruset berör hela finländska samhället
En lång lista med nya rekommendationer gällande bekämpningen mot coronavirusets spridning träder i kraft.
Regeringen begränsar rättigheterna för offentliga sammankomster av fler än tio personer. Människor rekommenderas att undvika vistelse på offentliga platser om det är möjligt.
De nya åtgärderna förbjuder besök på boendeenheter för äldre samt besöket hos personer som tillhör riskgrupperna.
Det förbjuds för utomstående att besöka vårdanstalter, sjukhus eller sjukvårdsenheter. Besök kan tillåtas i undantagsfall om besökaren är totalt symptomfri.
Om det är möjligt att ordna arbete på distans, rekommenderas arbetsgivaren att göra det för sina anställda.
Personer över 70 år skall undvika kontakt med andra personer, med undantag gällande personer som arbetar i riksdagen och statsledningen samt kommunala förtroendevalda.
Närundervisningen ställs in och skolorna stängs tills 13. April. Undervisningen och handledningen sker på alternativa sätt. Daghem och förskolor hålls öppna för att trygga småbarnspedagogisk verksamhet för de barn vilkas föräldrar jobbar inom branscher som är avgörande för samhällets funktion. Av samma orsak kan det ordnas undervisning för årskurserna 1-3.
Utlandsresenärer uppmanas att återvända snarast tillbaka till Finland. De som återvänder från utlandet skall vara i karantän i två veckor efter att de kommit hem.
14.3.2020 Nödläge gäller nu i Spanien
Spaniens regering har bestämt om att införa nödläge i landet. Åtgärderna liknar de som tagits i bruk i Italien. Man kan praktiskt taget tala om utegångsförbud då bara de nödvändigaste ärendena tillåter invånarna att lämna hemmet.
11.3.2020 Coronaviruset är nu en pandemi
Världshälsoorganisationen WHO meddelar att coronaviruset nu klassas som en pandemi.
WHO ger inga inga anvisningar för hur länder ska agera men generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus säger däremot att alla länder kan ändra den kurs pandemin är på. Han bekräftar också att antalet fall utanför Kina har ökat trettonfaldigt under de två senaste veckorna.
11.3.2020 Sverige rapporterar sitt första dödsfall
En person har avlidit av Covid-19 på intensivvårdsavdelningen vid Karolinska Universitetssjukhuset i Stockholm. Det är fråga om en äldre person med underliggande sjukdom.
Samtidigt beslutar den svenska regeringen att förbjuda folksamlingar med fler än 500 människor.
10.3.2020 Hela Italien försätts i karantän
Alla icke-nödvändiga resor förbjuds i Italien. Endast arbetsresor, vårdrelaterade resor och absolut nödvändiga resor tillåts. Brott mot restriktionerna kan leda till böter på 200 euro. Restriktionerna gäller fram till den 3 april.
Morgonen den 10 mars är antalet bekräftade smittade i Italien 9 172 och åtminstone 463 människor har avlidit i sviterna av viruset. Enbart under gårdagen rapporterades 1500 nya bekräftade fall.
9.3.2020 Börsen sjönk lägst sedan 2008
Veckan började panikartat på New York-börsen med största kraschen i börskurserna sedan 2008. Börsveckan började dystert också på den asiatiske börsen med kraftiga kursfall. Börskurserna påverkas av både oron av coronavirusets konsekvenser på ekonomin samt Saudiarabiens meddelande om planerna att sänka oljepriser.
Samma veckas måndag öppnade Helsingfors sin börs som var närmare 7 procent på minus. Börserna har rasat även i övriga Europa. Europeiska Stoxx 600-indexet sjönk 7,4 procent.
25.2.2020 Virusets epicentrum nu utanför Kina
WHO rapporterar att antalet nya bekräftade fall minskar i Kina, men ökar i Italien, Iran och Sydkorea. För första gången är antalet nya bekräftade fall större utanför Kina än i Kina.
15.2.2020 Första dödsfallet i Europa
En kinesisk 80-årig turist har avlidit i Paris på grund av coronaviruset.
11.2.2020 Infektionssjukdomen får ett nytt namn
Världshälsoorganisationen ger coronaviruset namnet Covid-19 som står för “Coronavirus Disease 2019”. Sjukdomens namn refererar varken till någon plats, person eller djur som hittills associerats med viruset för att undvika stigmatisering.
2.2.2020 Första dödsfallet utanför Kina rapporteras
En 44-årig man smittad av coronaviruset har dött i Filippinerna. Nu har fler än 360 människor dött av viruset.
29.1.2020 Finland bekräftar landets första fall av coronaviruset
En 32-årig kvinnlig turist från Wuhan bekräftas vara smittad av coronaviruset. Kvinnan – som har lätt feber sätts i karantän på Lapplands centralsjukhus.
En utförlig kartläggning har identifierat ungefär 15 personer som kan ha kommit i kontakt med kvinnan. Sjukhuset håller samtliga personer under uppsikt i 14 dagar.
23.1.2020 Wuhan sätts i karantän
I ett försök att stoppa spridningen av viruset försätts Wuhan och dess elva miljoner invånare i karantän. Inom några dagar isoleras också flertalet andra städer i provinsen Hubei.
Totalt berör karantänen 56 miljoner människor och är därmed den hittills mest omfattande karantänen i mänsklighetens historia.
11.1.2020 Det första dödsfallet rapporteras
Kinesisk media rapporterar att en 61-årig man har avlidit i sviterna av en infektionssjukdom orsakad av coronaviruset. Mannen ska ha varit en regelbunden kund på fiskmarknaden i Wuhan och hade flera underliggande sjukdomar.
7.1.2020 WHO identifierar det nya viruset
Världshälsoorganisationen identifierar det nya viruset som tillhörande familjen coronavirus. Andra coronavirus är SARS som dödade mer än 770 människor 2002-2003.
Coronavirus smittar främst genom droppsmitta. Viruset drabbar luftvägarna och ger symptom som hosta och feber, i svårare fall även lunginflammation.
31.12. 2019 Kinesiska myndigheter informerar WHO om mystisk lunginflammation
Kinesiska hälsomyndigheter larmar världshälsoorganisation WHO om ett okänt virus som orsakat lunginflammation hos 41 patienter i staden Wuhan, huvudstaden i provinsen Hubei i centrala Kina. De första patienterna ska ha insjuknat redan i början av december.
Många av fallen har tydlig koppling till en fiskmarknad som även säljer vilda och levande djur i staden. Inga bevis tyder vid det här stadiet på att smittan kan spridas mellan människor.