Silvervattentillverkare gynnas av coronaepidemin – efterfrågan växer också i Finland

Flera företag som tillverkar bland annat silvervatten säljer sina produkter i slutna facebookgrupper, där de också sprids mycket desinformation om pandemin.

Efterfrågan på silvervatten har ökat på grund av coronaepidemin.
Efterfrågan på silvervatten har ökat på grund av coronaepidemin. Bild: Amanda Mylläri

Coronaepidemin har ökat på efterfrågan av silvervatten i Finland. I ett flertal slutna grupper på Facebook sprids desinformation och konspirationsteorier om Covid-19, skriver Svenska Yle.

Medlemmarna i grupperna tror nämligen att silvervatten kan skydda mot coronaviruset.

Finländska tillverkare av silvervatten har stängt sina hemsidor där de förut sålde sina produkter. Nu säljs silvervatten i diverse slutna grupper på Facebook. 

Mikko Viinikainen är en av dem. Grupperna har hundratals medlemmar från olika länder och handeln går bra i flera av dem. 

En av de största facebookgrupperna för silvervatten entusiaster heter “Elektrokolloidalt silver EKSoch har över 11 000 finländska och svenska medlemmar. Det finns flera silvervattentillverkare med i gruppen som säljer sina produkter där. 

Spotlight på Yle, har undersökt facebookgrupperna. I dem sprids konspirationsteorier bland annat om hur 5G kan vara en delorsak till pandemin och hur hur stora doser av C-vitamin kan bota corona. 

Källor: Svenska Yle