Stöd för egenföretagare under coronakrisen

Coronaviruset har drabbat mindre företag inom service-, restaurang- och turismbrancher hårt. Företagen är nu i behov av rådgivning och stöd. Staten riktar över en miljard euro till företagsstöd på grund av coronavirusläget. I går öppnade Helsingfors stad sin ansökningsportal för egenföretagare. 

Bild: Unsplash/Andrew Neel.

Av alla företag i Finland är det 93 procent som sysselsätter färre än tio personer. Det betyder alltså att mikroföretag och egenföretagare har drabbats hårdast av coronaviruset.

Egenföretagare Marianne Sundblad jobbar som översättare. Enligt henne har det varit svårt att hitta rätt information om hur man ska söka efter stödpaket. Hon har vänt sig till företagare i Finland för att hitta rätt information.

– Behovet av rådgivning har faktiskt varit stort sendan början av coronakrisen, säger Erkki Pärssinen, verkställande direktör för Företagsesbo.

– Företagarna söker information om vilka stöd som gäller i olika fall och hur man kan ansöka om dem. Vi hjälper också företagarna att ta fram nya produkt- och serviceidéer under de här speciella omständigheterna, säger Pärssinen.

Företagsesbo erbjuder avgiftsfri företagsrådgivning för både sådana som planerar att bli företagare och för verksamma företag. Organisationen är en del av Nyföretagarcentralerna i Finland, som är ett landsomfattande nätverk med 150 företagsrådgivare och 1 500 experter.