Opinion: Multimedial produktion på distans – av studenter för studenter

Årets smockaproduktion skiljer sig från alla tidigare år. I år fylls inte redaktionsrummet på Soc&kom av sorlet från telefonsamtal, puttrande kaffebryggare och telegramsändningar. I år kommer journaliststudenterna att få chansen att jobba under undantagsläge och utan en fysisk producenthand på axeln. I år jobbar Smocka huvudsakligen på distans. 

Foto: Andrew Neel / Unsplash, Minna Palmén, Sofia Kajander

På grund av coronaläget jobbar många i Finland och världen på distans från köksbordet eller hemmakontoret. Det här gäller också Smockas reportrar och chefer. I år kommer veckochefer, producenter och reportrar för första gången att inte tillbringa dagarna i Soc&koms redaktion.

Det hindrar oss ändå inte från att skapa journalistiskt material för vår publik av unga vuxna.

Smocka kommer att fortsätta jobba multimedialt, vilket innebär att vi fortsättningsvis kommer att utkomma med nyheter på webben, på sociala medier och i telegramsändningar.

Vårt mål är att hålla god standard trots att coronaläget och distansarbetet för med sig utmaningar.

Tidningar kommer också att publiceras som tidigare. Det sedvanliga radiomagasinet har bytts ut till en podd, men någon avsaknad av ljudinnehåll kommer inte att finnas. Videor hittas i Smockas produktion även i år.

Vårt mål är att hålla god standard trots att coronaläget och distansarbetet för med sig utmaningar. På grund av undantagsläget har vi inte tillgång till vår vanliga utrustning vilket försvårar arbetet och tvingar oss att komma med nya lösningar.

Utmaningar och nya lösningar ser vi som en möjlighet, och vi hoppas att ni har överseende med en ljudkvalitet som inte alltid är sammetslen och de begränsningar som smarttelefonen ställer på exempelvis bildkvaliteten.

Mycket kommer ändå att hålla samma standard som tidigare. Vi kommer att fortsätta publicera intressanta intervjuer, skapa snygg infografik och sträva efter att ta oss an ämnen ur nya synvinklar.

På Smockas webbplats kommer ni kunna läsa allt från opinionstexter och dagsaktuella nyheter till recept och långa reportage. Därför ska ni inte räkna bort Smocka från ert nyhetsflöde under april.

Varför ordnas Smocka i undantagsläge? Årets Smockaproduktion blir en lärdom för oss alla. Chefer och producenter lär sig att hålla kontakt och ge kritik via videomöten på distans.

Reportrar lär sig att rapportera på distans, att intervjua på distans och att få stöd på distans. Målet med Smocka är inlärning och årets produktion är ett otroligt bra tillfälle för det.

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Anna Björkqvist

Biträdande chefredaktör: Fredrik Palmén

Smocka.fi produceras av journalistikstuderande vid Svenska social- och kommunalhögskolan vid Helsingfors universitet. 

I år rapporterar Smocka under perioden 6.4–30.4.2020.