Opinion: Det är inte så lätt att “just stay home”

Många kändisar och diverse influencers har under den rådande coronakrisen briljerat med sina karantänutmaningar på Instagram och delat varnande ord på sina flöden. “Just stay home” uppmanar de flesta på sina profiler då social distansering är avgörande i tider som dessa. 

Bild: Unsplash/ dole77/ Moa Aulanko

Kändisar med stort inflytande har en möjlighet och ett visst ansvar att dela relevant information och utnyttja sina plattformar för något gott, speciellt nu. Ändå känns sättet som många av dem uttrycker sig på pinsamt och som att de totalt förlorat kontakten med verkligheten och omvärlden.

Ett bra exempel är Madonnas förvirrande video hon postade på sitt Instagramkonto. I videon sitter hon i ett bubbelbad med rosenblad och pratar om hur pandemin är en “global utjämnare” då viruset inte diskriminerar någon. Efter hård kritik från hennes följare, raderade hon videon.

Ett annat misslyckat försök att sprida positivitet var skådespelaren Gal Gadots videocollage där hon, tillsammans med andra kändisar, sjunger John Lennons låt Imagine.

Det verkar inte som att mycket tanke har gått in i produktionen av videon. Kändisarna sjunger i tur och ordning fraser ur sången och ler nonchalant mot kameran. Gal Gadots inledning med “imagine there’s no heaven” är kanske inte så passande med tanke på att människor faktiskt dör som följd av corona.

Orden “imagine no possesions, I wonder if you can”, låter också smått ironiskt då de sjungs av en miljonär. Största delen av de rika kändisarna som filmar denna typ av videor bor i stora villor med enorma bakgårdar och egen simbassäng där det inte skulle vara en stor ansträngning att bo i karantän.

Som många andra, har jag själv inte samma lyx som dessa kändisar som ofta uppmanar folk att stanna hemma. “Just stay home” är något jag själv försökt göra under de senaste veckorna och det har, som för alla, fört med sig en hel del utmaningar.

Jag har ändå haft det relativt bra; jag bor inte ensam, jag har ekonomisk säkerhet och ett kylskåp fullt med mat. Mina tankar går till de människor som inte har det så bra. Det är inte så lätt att “just stay home” för någon som lever under fattigdomsgränsen och mister sin inkomst och social trygghet ifall hen mister jobbet.

“Just stay home” kan vara en helvetisk tanke för de barn som bor i otrygga hem och vars enda paus från misär har varit att gå till skolan. “Just stay home” är inte heller ett alternativ för de som är hemlösa.

Vad tror kändisar att man får ut av ytliga videor och upprepade budskap? Dessa miljonärer som påverkas minimalt av coronapandemin har många andra sätt att bidra i arbetet mot den. Det som krävs just nu är inte några slarvigt ihopsatta videon, utan pengar för arbete mot krisen och medkänsla för dem som verkligen har det svårt just nu.

Det finns ändå en del kändisar som lyckats med att tänka på vad deras följare kunde behöva just nu. Flera kändisar har försökt underhålla barn under denna tid.

Bland annat har skådespelaren Josh Gad, rösten för den legendariska snögubben Olaf ur filmen “Frozen”, filmat videon var han läser upp godnattsagor för barn. I videorna tackar han alla som väljer att isolera sig själva.

Skådespelarna Jennifer Garden och Amy Adams har initierat en allmännyttig organisation som samlar in pengar för att stöda barn i fattiga familjer som under självisolering inte har tillgång till skolmat.

Många influencers har också skapat interaktiva utmaningar som de delar på sina sociala medier. Vissa filmar bakvideor där man själv kan baka med. Andra delar nya konstutmaningar åt sina följare för var dag.

Det finns också musiker som ordnar gratis virala konserter för att underhålla folk som sitter i karantän. Denna typ av aktivitet tar hänsyn till normala människor och kan vara en stor sak i en vardag där det sociala livet är näst intill oexisterande. Ett tack av snögubben Olaf kan betyda mycket för både stora och små.

Till alla kändisar och människor med stort inflytande som menar väl, men misslyckas med att föra fram budskapet, vill jag säga detta: Ta en stund till att fundera över vilka privilegier du själv har.

Detta gäller också oss normala stackare. Förstå att vi alla är en del av problemet och att vi alla också har ett ansvar att dela information som är sann och relevant. Att sprida positivitet är också viktigt, men man får inte glömma situationens allvar.