test

Bröder på fritiden – lagkamrater på isen

Den ena studerar på universitet, den andra siktar mot stjärnorna. På fritiden är de bröder, men ute på isen är de lagkamrater – och varandras största kritiker. William och Isak Skog spelar bandy för Akilles herrlag, som tagit guld i finska mästerskapen två år i rad. 

Jag träffar bröderna via zoom en solig söndagseftermiddag. Pandemisituationen hindrar oss från att ses fysiskt, men en lättsam och avslappnad stämning tar snabbt form trots distansen. William Skog sitter hemma i sin lägenhet i Otnäs i Esbo, medan Isak Skog är stationerad hos föräldrarna i Sibbo. För några veckor sedan befann sig båda två i vild segeryra efter att ha korats till finska mästare i bandy för andra året i rad. Finalen, som Borgålaget Akilles spelade mot Veiterä från Villmanstrand på hemmaplan, gick av stapeln den 13 mars. Men de senaste årens framgångar har inte kommit gratis. Hård träning och långa kvällar på isen ligger bakom herrlagets succé.

– Det finns ganska mycket spekulation kring varför Akilles fått ett så stort uppsving de senaste åren. Själv tror jag att det är för att hela föreningen har utvecklats mot ett allt mer professionellt håll, säger Isak Skog.

Isak Skog drömmer om att bli proffs. Bild: Anna Hedström

Storebror William Skog håller med och inflikar att spelarna i laget har en otroligt stark gemenskap, något som helt klart syns på spelplanen. Sedan 2015 har Akilles legat bland Finlands topp fyra lag i Bandyligan, som är Finlands högsta division på herrsidan. I fjol tog laget hem guldet för första gången sedan 1985.

Det var William, 23, som var först med att påbörja sporten. Som yngre deltog han i Akilles bandyskola för barn och spelade ishockey vid sidan om.

– Jag hade ett par lagkamrater i ishockeyn som spelade bandy. De uppmuntrade mig att komma med i bandylaget och jag tänkte, varför inte. Sedan dess har jag spelat i alla Akilles juniorgrupper. När jag var omkring 16 år gammal skrev jag för första gången kontrakt med herrlaget.

Isak, 21, hoppade med i laget som nioåring. Williams lag behövde en målvakt och Isak hade tidigare stått en del i fotbollsmålet. Till en början var han ett par år yngre än sina lagkamrater och minns att det var nervöst att spela med de äldre killarna.

Bandy klassas som världens snabbaste issport och är populär i bland annat Ryssland och Sverige. I Finland hamnar grenen i skymundan för de andra vintersporterna och har inte en lika stor popularitet. Trots detta är Finland ett stort namn i bandyvärlden. Länder som Norge och Kazakstan har också klarat sig bra i världsmästerskapen, även om de inte riktigt lyckats sno guldet från de tre nyss nämnda bandyjättarna. Bandy spelas av två elvamannalag på en isbana stor som en fotbollsplan. Reglerna påminner även om dem som följs i fotbollen. Man använder sig av klubba och boll, däremot har målvakten inga redskap.

– Som juniorer har vi båda spelat i landslaget. Till herrlandslaget har ingen av oss blivit tillfrågade. Ännu, säger Isak med glimten i ögat.

Varje år bjuds de bästa bandylagen från varje land in till en världscup, som de senaste åren ägt rum i Ryssland. I världscupen har bröderna Skog deltagit ett flertal gånger. 

– Förra året blev cupen tyvärr inhiberad på grund av coronapandemin. I år är det oklart ifall den kan ordnas, men vi hoppas såklart på det. Världscupen brukar äga rum på hösten innan den nya säsongen drar igång, säger William.

William Skog började spela bandy först av de båda bröderna. Bild: Anna Hedström

En vanlig bandysäsong brukar börja i november och avslutas i mars. I Finland beror säsongsstarten på när det finns is utomhus, då det inte finns några bandyarenor inomhus som i Sverige. Innan vintern tränar Akilles i ishallen och under sommarmånaderna fokuseras det främst på fysik och kondition. 

– Som tumregel har vi en vilodag i veckan. Själva isträningen brukar vara mellan en och två timmar per dag, och en gång i veckan har vi även gym efter isen. Sen tränar vi en del på egen hand också. Innan och efter träning brukar vi ha möten, speciellt om en match närmar sig, säger William.

På fritiden tycker båda bröderna om att golfa och spendera tid på familjens stuga i Pellinge. William studerar maskin- och byggnadsteknik på Aalto Universitet för tredje året och studierna tar mycket tid. I sommar ska han även jobba som forskningsassistent vid universitetet. När jag frågar ifall det är svårt att kombinera studierna med bandyn får jag ett jakande svar.

– Speciellt tungt blir det att pendla från Otnäs till Borgå varje dag under vinterhalvåret. Ofta har jag ett minutschema som inte lämnar mycket tid för annat än skola och träning. Samtidigt tycker jag att bandy är en otroligt fin sport, vilket såklart motiverar mig att fortsätta. För mig är dock bandyn mer en hobby än ett framtida yrke; studierna går i första hand.

Isak, som nyss kommit ut ur idrottsarmén, har andra ambitioner än sin äldre bror. Han drömmer om att flytta till Sverige och bli proffs. För hans del går bandyn före allt.

– Jag har för avsikt att också börja studera i något skede. Jag skulle bra kunna tänka mig att kombinera bandy på toppnivå med en ingenjörsutbildning i Sverige. 

William och Isak är uppväxta i Box i Sibbo tillsammans med pappa Niklas och mamma Maria. Som bröder har de alltid haft en bra relation sinsemellan. 

– Jag tror att bandyn har fört oss närmare varandra. Den har blivit ett gemensamt intresse för oss och fått oss att spendera mycket tid tillsammans. Såklart uppstår det en del konflikter och meningsskiljaktigheter ibland, speciellt när vi var yngre, men det tror jag att alla syskon kan känna igen sig i, säger William. 

Isak håller med:

– Att vi känner varandra så pass bra gör att vi samspelar bättre på planen. Det uppstår sällan någon konkurrens mellan oss eftersom vi har olika positioner inom laget. Själv fungerar jag som målvakt medan William spelar back. Det vore en annan sak ifall vi hade samma position, då skulle man säkert jämföra sig med varandra på ett annat sätt.

Isak Skogs lag Akilles har vunnit FM två år i rad. Bild: Niko Laurila

Bröderna motiverar ständigt varandra till att utvecklas som idrottare. Nackdelen med att vara både bröder och lagkamrater är att de lätt uttrycker kritik gentemot den andra. 

– Jag skulle nog säga att vi är varandras största kritiker. Att påpeka den andras misstag eller brister blir lätt när man har en så nära relation, säger Isak.

När jag undrar vad det är som irriterar bröderna mest med varandra kommer svaren ganska snabbt.

– När William koncentrerar sig på något är det omöjligt att få kontakt med honom. Är han fokuserad hör han absolut ingenting, säger Isak.

– Det som mest irriterar mig med Isak är att han alltid ska lägga sig i alla andras grejer. Speciellt högljudd är han i omklädningsrummet och på spelplanen, där han yttrar sina åsikter om precis allting, säger William med ett skratt.

 

Profil

Namn: William och Isak Skog

Åldrar: 23 och 21

Uppväxtort: Box i Sibbo

Familj: Pappa Niklas och mamma Maria

Idrottsgren: Bandy

Positioner: William spelar högerback, Isak är målvakt

Lag: Akilles i Borgå

Utmärkelser: Finska mästare i herrserien 2020 och 2021

Yrke: William studerar maskin- och byggnadsteknik på Aalto Universitet. Isak jobbar med underhållsarbete i Sköldvik.

Senaste nytt