”Man växer ihop på sätt och vis, det blir ett kamratskap”

Efter två barn och 54 år av äktenskap så finns det fortfarande tid och rum för romantiska gester och roliga aktiviteter för att hålla det sociala livet i gång och kärleken vid liv. Men vad är egentligen hemligheten med att ett förhållande fortfarande håller ihop efter att man varit tillsammans i över fem decennier?

Sten och Maj-Lis Holmström sitter på en restaurang
– Man ska visa aktivitet utåt, säger Sten. Fotograf Lilly Hollstén.

Sten och Maj-Lis träffades via gemensamma bekanta och sällskapade i ungefär ett år innan de ingick äktenskap med varandra nyåret 1967, och de är gifta än idag. De har två barn, och fem barnbarn varav tre bor i Sverige och två bor i Grankulla, Finland.

– Vi träffades via gemensamma bekanta som presenterade oss för varandra, min goda vän och Maj-Lis goda vän, säger Sten.

En tid efter de gift sig dubblerades antalet familjemedlemmar då Sten och Maj-Lis fick sina två barn. Två tillskott i familjen och heltidsjobb för båda parterna kan vara en utmaning i vardagen för vilken familj som helst.

– Det är över 50 år sedan vi fick vårt första barn så det är nog svårt att svara på det. Det blir ju jobbigare förstås. Vi var båda på heldagsarbete, vi hade ju hemhjälp som skötte barnen, men nog är det klart att det var jobbigt, säger Sten.

 

Dåtid vs. nutid, vad har förändrats?

Dejtning i dag skiljer sig på många sätt från hur man dejtade för 50 år sedan, romantiken har blivit alltmer digitaliserad. Idag är det inte allt för ovanligt att man träffar människor på Tinder eller andra sociala medier som till exempel Instagram. Speciellt i dessa pandemi-tider där man inte träffar mycket nya människor i sociala sammanhang.  Kommunikationssättet har också ändrat drastiskt sedan 50 år tillbaka, Snapchat och Whatsapp är applikationer som är väldigt populära bland ungdomar nuförtiden.

– På 60 och 70-talet så ringde man, man kanske till och med skrev brev då. Det som definitivt har ändrats är att man varken skriver eller får brev numera. Den skriftliga dokumentationen som sker i ett förhållande sparas inte längre. Det var ju bättre dokumentation förr, nu försvinner allt i cyberspace, säger Sten.

– Inte ens räkningar kommer numera per brev utan det kommer per mail, tillägger Maj-Lis.

Då Sten och Maj-Lis precis börjat dejta höll de kontakt per telefon för det mesta.

– Jag bodde i Helsingfors och Sten bodde i Åbo så vi ringdes nog, det var inte många brev, kanske något enstaka, säger Maj-Lis.
– När jag var på resa skrev vi brev förstås, tillägger Sten.
– Nu är ju den skriftliga kontakten väldigt viktig, då finns det på svart och vitt vad man faktiskt tänker och menar och vad man har sagt, men via SMS och Whatsapp, försvinner det så småningom, säger Sten.
– Inte är det ju lika personligt som brevskrivandet, tillägger Maj-Lis.

Digitaliseringen tar sig uttryck på många sätt. Det som märks i vardagen är hur sällan man använder mobiltelefonen för att ringa.

– Numera är telefonen nästan tyst för att ingen ringer, det är bara SMS hela tiden eller Whatsapp, säger Maj-Lis.

– Men det som jag tycker är nästan en katastrof, är posten. Det är så ofta som brev försvinner och aldrig kommer fram, man litar inte alls på posten numera. Det är ledsamt för vi har faktiskt två, tre exempel då vi har skickat brev från Åboland till Nyland och det har tagit månader, säger Maj-Lis.

 

                                Fakta

                                              Namn: Sten Holmström
                                              Ålder: 81 år
                                              Intresse: Körsång

                                              Namn: Maj-Lis Holmström
                                              Ålder: 81 år
                                              Intresse: Läsning och långa promenader

                                              Familj: två barn, fem barnbarnDet är inte enbart kommunikationssätten som ändrat med tiden, utan även romantiken. Dagens ungdomar är inte lika romantiska som man var förr och romantiska gester har ändrat skepnad med åren. Men hos Sten och Maj-Lis finns det fortfarande rum för omtänksamma gester efter alla år som de har varit tillsammans.

– Ja, nog köper du ju blommor, säger Maj-Lis.
– Jo, nog köper jag ju blommor ibland fortfarande, vad jag har förstått så är inte den seden helt bortglömd bland ungdomar heller. Nog köper de blommor åt sina respektive, och blommor till morsdagen, säger Sten.

Tror ni att man var mer romantisk förr i tiden än vad man är idag?
– Ja det kan hända nog, säger Maj-Lis.
– Kanske man var det, det kan hända att det var mer romantik förr i världen, på 60–70-talet. Ingendera av oss är av den romantiska typen, skrattar Sten.

I ett förhållande finns det många milstolpar man når tillsammans, det kan vara allting från att träffa den andras familj till att flytta ihop, gifta sig och skaffa barn. Att fira guldbröllop är till exempel en stor milstolpe som många inte upplever. Men hur förändras förhållandet efter alla dessa milstolpar, och hur ändras relationen till varandra efter så många år tillsammans?

– Man växer ihop på sätt och vis. Det blir ett kamratskap. Man börjar kanske tänka på samma sätt också, säger Sten.
– Man lyssnar mera på den andra också, säger Maj-Lis.

Att ha gemensamma intressen och att tycka om samma saker är viktigt för att ett förhållande ska hålla, förklarar Sten. Att man hålls ung inombords är också en viktig detalj för att ett förhållande ska hålla lika länge som Sten och Maj-Lis förhållande.

Enligt Maj-Lis är det också viktigt att göra dagliga aktiviteter för att hålla sig i gång.

– Man ska vara aktiv, man ska gå på teater, man ska gå på det ena och det andra, och inte sitta hemma och rulla tummarna, säger Maj-Lis.

– Man ska visa aktivitet utåt, tillägger Sten.

Att röra på sig dagligen är viktigt både för hälsan, men också för att ha ett aktivt förhållande. Respekt är även en grundläggande faktor för att ett förhållande ska vara länge.

– Vi är väldigt promenerande av oss, vi är utomhus flera timmar per dag, säger Maj-Lis.

– Man ska vara social och inte sitta hemma som en stugsittare. Det gäller ju förstås att respektera den andra också på ett sådant sätt att det inte uppstår onödiga gräl, säger Sten.