Undersökningen behandlar barn och unga i åldern 11-17 år och deras kontakt med gromning, det vill säga processen där en äldre personer kontaktar en minderårig i sexuellt syfte. Gromning kan förekomma som meddelanden, att få eller skicka nakenbilder eller utöva sexuellt våld via nätet eller fysiskt. Majoriteten av de som svarade är flickor.
Enligt undersökningen har 90 procent av barn fått meddelanden med sexuella undertoner. Det är också lika vanligt att barnen blir ombedda att skicka nakenbilder. Av de som svarade på enkäten har även 80 procent fått nakenbilder.
Barnen lockas till handlingar med pengar och rusmedel
En tredjedel av de som svarade har blivit erbjudna någon form av belöning för sexuella handlingar. Det kan handla om till exempel pengar, tobak eller alkohol, som belöning för att skicka nakenbilder eller gå med på att fysiskt mötas. Enligt enkäten har även nio procent av barnen som upplevt gromning gått med på att videochatta personen. Sex procent har gått med på att träffa den vuxna.
Nyfikenhet hör till barnets utveckling
Som svar på varför barnen talar med främmande människor på nätet svarar över hälften att de har haft tråkigt. Enligt undersökningen har en tredjedel av barnen inte förstått situationen, och en fjärdedel har känt sig ensamma eller inte vågat låta bli att svara.
Ungefär 40 procent av barnen säger att de varit nyfikna, och femton procent svarar att de varit intresserade av sex och sexualitet, vilket är helt normalt i barnets utveckling. För barn kan det kännas tryggare att fråga om sex anonymt på nätet än i vardagen. Enligt Rädda Barnen kan bristen på information som barn har om sexualitet bero på en bristfällig sexualundervisning.
Barn vill tala om ämnet
I undersökningen kom också fram att barn önskar att man skulle tala mer aktivt om ämnet i skolan. Enligt Rädda Barnen kunde ämnet även tas upp i vardagliga situationer inom familjen.
Källa: Yle