Arbetsmarknaden repar sig: Social- och hälsovårdsbranschen söker sommarjobbare men handelsbranschen lockar mest

Just nu erbjuder Finlands största jobbsökartjänst Duunitori betydligt fler sommarjobb än förra året. Tack vare den förbättrade ekonomin vågar arbetsgivare nu rekrytera fler sökande än i fjol, berättar Aino Salonen, som är innehållsansvarig för Duunitori. 

Arbetsmarknaden har tagit många hårda smällar under det senaste året, och för många har en fast anställning inte varit en självklarhet – men vi rör oss mot ljusare tider; i mars 2021 publicerades hela 4 980 annonser på duunitori.fi, medan den motsvarande siffran för mars 2020 låg på 3 241 året innan. 

– Under mars och april har mängden lediga sommarjobb varit dubbelt så stor som för ett år sedan, säger Salonen. 

För tillfället finns över 4700 sommarjobb listade på Duunitoris nätsida. 

– I verkligheten kan det handla om ännu fler lediga tjänster, eftersom en annons kan stå för tio- eller till och med hundratals jobb. 

Salonen berättar att det finns många lediga sommarjobb inom kundservice, handel och försäljning, social- och hälsovården, hotell- och restaurangbranschen samt den offentliga sektorn. Av dessa placerar sig social- och hälsovårdsbranschen på första plats. Inom den offentliga sektorn erbjuds många jobb särskilt på kommunal nivå.  

Duunitori har genom en enkätundersökning tagit reda på vilka branscher som lockar till sig mest unga arbetssökande. 

Enligt enkäten är unga för tillfället mest intresserade av att jobba med handel och kundservice. 

Salonen anser det vara fullt möjligt att hitta jobb till sommaren även om man är sent ute. Den som har tur kan till och med få napp så sent som i maj eller början av juni 

– Det lönar sig alltid ändå att börja söka i tid ifall man vill vara på den säkra sidan. 

Senaste nytt