Behandlat Fukushimavatten släpps ut i Stilla havet

10 år efter katastrofen som drabbade kärnkraftverket i Fukushima, är den japanska regeringen färdig att släppa ut radioaktivt bestrålat vatten i havet. Vattnet anges som säkert och behandlat, men motståndare till beslutet dyker upp direkt.

Bild: Heri Hegoch / Unsplash

Över en miljon ton behandlat vatten från det katastrofdrabbade kärnkraftverket i Fukushima i Japan ska släppas ut i Stilla havet. Förutom att Japans regering har godkänt planen har även premiärministern Yoshihide Suga offentliggjort beslutet på tisdagen den 13 april.

Enligt den japanska regeringen är vattnet riskfritt för naturen efter att det har behandlats med borttagning av radioaktiva element och utspädning. Regeringen har stödet av den internationella atomenergiorganet IAEA.

År 2011 drabbades Fukushima av en jordbävning och flodvåg, vilket ledde till hårdsmältor i kärnkraftverket. Sedan dess har cirka 1,25 miljoner ton vatten som drabbats av radioaktiv strålning lagrats i tankrar vid kärnkraftverket.

Lokala fiskare känner sig bedragna

Utsläppningen av vattnet kommer troligen börja om tidigast två år, men har redan nu väckt både lokalt och internationellt motstånd. Lokala fiskare har länge kämpat för att återställa förtroende i fiskeriet från regionen.

Förutom fiskare har även utrikesministern av Sydkorea och en talesperson för kinesiska utrikesministern opponerat sig beslutet.

Källa: AFP