Derek Chauvins rättegång fortsätter

Derek Chauvins rättegång för mordet på George Floyd är nu på slutrakan och nu väntar flera miljoner amerikaner på den slutgiltiga domen. Situationen är ännu väldigt spänd i staden Minneapolis.

Måndagen 19.4 hade rättegången för Derek Chauvin sin slutplädering.

Åklagaren fokuserade mest på hur Chauvin höll sitt knä mot Floyds nacke så att han blev utan luft. Fastän Floyd sade att han inte fick luft så lättade Chauvin inte på trycket. Efter nio minuter och 29 sekunder var Floyd medvetslös.

Om juryn kommer överens om att Chauvin gjorde ett anfall på Floyd genom att hålla honom i den här positionen trots att han och flera vittnen sade att han inte får luft kan han bli dömd för mord av andra graden. Andra gradens mord skulle innebära att han blir dömd för att ha gjort ett brott som ledde till Floyds död.

Juryn har kommit fram till att Chauvins bruk av våld inte var kriminellt men att han inte visade någon hänsyn för Floyds liv. Detta kan leda till att Chauvin blir dömd för mord av tredje graden. Chauvin står ännu inför åtal för dråp. Chauvin kan bli dömd till 40 år i fängelse.

I staden Minneapolis är situationen väldigt spänd. Man har placerat ut flera hundratals soldater ur det amerikanska nationalgardet. Många amerikaner anser att domen för Chauvin är självklar och att rättegången är ett stort steg i kampen för rättvisa för minoriteter i USA.

Senaste nytt