Egypten har beslagtagit Ever Given

Egypten har lagt beslag på containerfartyget Ever Given, eftersom man inte har kunnat komma överens om skadestånd med fartygets japanska ägare.

För tre veckor sedan körde det 400 meter långa fartyget Ever Given på grund i Suezkanalen. Egypten vill ha ersättning för kostnaderna som samlades då fraktfartyget blockerade trafiken i Suezkanalen i nästan en veckas tid. För att få loss fartyget krävdes det ungefär 30 stycken bogserfartyg och kanalen måste muddras. Dessutom gick Egypten miste om avgift från 400 andra fartyg som inte kunde passera kanalen.

Enligt olika källor är det frågan om en summa på sammanlagt 750 miljoner euro som de japanska ägarna vägrar att betala. Kanaladministrationens chef Osama Rabie sa förra veckan i en tv-sändning att fartyget inte kommer att lämna kanalen innan ersättningen är betalad, rapporterar Svenska Yle. Japanska ägarna har inte ännu kommenterat saken.

Källa: Svenska Yle

Senaste nytt

Tidningen 3/23

Kiasma har två nya queer-temade utställningar Hur cykelvänligt är Helsingfors? Kan man fira vappen utan alkohol? Vägarbeten i Helsingfors – störande eller nödvändiga? Havis Amanda tar en semester Studentteaterns nya produktion Energi – men till vilket pris? Måsar skapar kaos vid torgen ”Tatueringar är mitt sätt att uttrycka mig själv” Rädda maten!