HS: Coronarestriktionerna luckras ytterligen upp

Restriktionerna gällande restauranger omevalueras i dag i regeringen, rapporterar Helsingin Sanomat.

Redan imorgon kommer restriktionerna att lätta i Satakunta och i Österbotten. I de två landskapen kommer öppethållningstiderna att senareläggas till klockan 23 från det nuvarande klockslaget 20. 

Orsaken till att bland annat restaurangerna kan öppna upp just i de här landskapen är att coronavirussituationen blivit bättre där. Huvudstadsregionen befinner sig trots låga coronasiffror fortfarande i spridningsskedet, därför är det inte ännu aktuellt att införa större lättnader i Nyland.

Just nu är det fortfarande svårt att avgöra vilken inverkan lättnaderna av restaurangrestriktionerna haft på coronaläget. Direktör Pasi Pohjola förklarade det här under THL:s och Social- och hälsovårdsministeriets presskonferens tidigare i dag på torsdagen.

– Effekterna ser vi oftast med två till tre veckors fördröjning, sa Pohjola.

Nu diskuteras också restriktionerna för hela landet bredare. Lättnaderna som väntas att beslutas om nästa vecka och komma i kraft tidigast 7 maj, skulle tangera restaurangernas och uteserveringarnas öppethållningstider. Beroende på hur coronaläget framskrider kunde lättnader förväntas också för andra sorts restauranger.

Källa: HS

Senaste nytt