Missade du Bidens första tal för kongressen? Här är de fem viktigaste punkterna!

Biden höll sitt första tal för kongressen på onsdagen. Under talet presenterade Biden de finansiella planerna för hans kommande mandatperiod. Här är en sammanfattning av talets höjdpunkter.

1. Madame Vice President

Biden öppnade talet med att säga de tre orden. Ingen tidigare president har från kongresspodiet sagt de orden eftersom USA för första gången har en kvinnlig vicepresident. Detta kommenterade Biden och fortsatte med: ”It’s about time”, det är på tiden. 

2. När jag tänker på klimatförändringen tänker jag på jobb

Biden uttryckte att hållbar utveckling inte behöver betyda kris på arbetsmarknaden utan tvärtom. Under kongresstillfället sa Biden att det inte finns någon orsak varför vindturbiner inte skulle kunna tillverkas i USA istället för Kina. Det är genom arbetare som vi bygger upp det här landet och det är medelklassen som byggt upp det, fortsatte Biden, flera i kongressalen steg upp för att applådera.

3. Betald ledighet för alla amerikaner

Biden meddelade att genom hans nya plan skulle 12 veckor av betald familje- eller medicinsk ledighet garanteras för alla arbetande i USA. För tillfället garanteras 0 veckor av föräldraledighet eller mammaledighet i USA, medan det i Finland är möjligt att ta upp till 40 veckor ledigt.

4. Vi måste bygga upp förtroendet mellan polisen och medborgare

Biden påminde om att det måste göras stora ändringar för att förändra polisbrutalitet i USA. Han fortsatte med att säga att George Floyd kan förändra världen om de i kongressen är färdiga för att ta konkreta åtgärder för att bekämpa institutionell rasism.

5. Ett folk, en nation, ett Amerika

Biden avslutade det kraftfulla talet med att tala ut åt alla kongressledamöter och folket. Meddelandet var tydligt, USA kan göra vad de vill ifall de gör det tillsammans. Nu är tiden för oss att komma tillsammans, avslutade Biden.

Källor: CNBC, PBS

Senaste nytt