Nordiska och baltiska studenter tävlar i stadsplanering

En tvärvetenskaplig fyradagarskurs för samman studeranden från Norden och Baltikum för att utbilda i hållbar stadsplanering. I samband med kursen ordnas en tävling där deltagarna får skapa en utvecklingsplan för Lettlands universitets campusområde.

Under fyra dagar har 25 studenter från Norden och Baltikums alla länder samlats för att delta i en kurs och tävling i stadsplanering. Bakom evenemanget står stadsplaneringsprogrammet Sustainable Cities in the Nordic-Baltic Region, som är ett samnordiskt projekt som leds av kulturcentret Hanaholmen i Helsingfors.

I år delas deltagarna in i grupper och får till uppgift att skapa en hållbar utvecklingsplan för campusområdet vid Lettlands universitet i Riga och den angränsande omgivningen. Teman för tävlingen är förändring, rörelse och social innovation. Arrangörernas förhoppning är att göra området till en förebild för resten av stadsdelen. Bidragen förväntas vara både socialt och ekologiskt hållbara.

– Hela tävlingen utgår från den nuvarande snabba stadsutvecklingen i Riga. Såväl staden som universitet är intresserade av studenternas förslag, som de kommer att uppmärksamma i sina egna utvecklingsplaner, berättar Hanaholmens projektchef Tiinaliisa Granholm.

Studenterna kommer från ett flertal olika vetenskapsområden och får möjligheten att tala med lärare, lokalbefolkning och experter för att skapa sina modeller. Tävlingsbidragen innehåller bland annat utvecklade grönområden, förbättrad cykelinfrastruktur och koloniträdgårdar för studenter. Vinnaren utses av en jury och tillkännages internt.

Senaste nytt