Ny festival i Vasa planeras ordnas i juli – med eller utan restriktioner

En helt ny festival i Vasa hoppas locka ungdomar och andra som tycker om EDM-musik. Arrangörerna för Bigday summer festival har inte ordnat något evenemang i den här storleken tidigare.

Tradenomstuderande Dennis Asplund och Herman Hagnäs är festivalarrangörer för den nya festivalen Big Day Summer Festival som planeras gå av stapeln den 17 juli i Vasa. I festivalens line-up finns kända EDM-musiker som Martin Jensen och Tungevaag.

Idén för festivalen kom efter att studerandena hade tagit en öl på en uteservering förra sommaren.

— Vi har ju ingen EDM eller pop-festival i Vasa och då tänkte vi att vi lagar en själv, och några dagar efter det var vi egenföretagare, säger Hagnäs.

I och med den nuvarande coronapandemin har det varit osäkert hur och när stora evenemang kommer att vara möjliga att ordna. Den välkända festivalen Ruisrock, som också skulle ordnats i juli, har valt att inte ordna något i år på grund av coronaläget. Arrangörerna för Big Day Summer festival tänker inte ställa in i första taget.

— Än så länge utgår vi ifrån att ha full kapacitet och hoppas på att restriktionerna har släppt den 17 juli, säger Asplund.

De har planerat hur de ska handskas med eventuella restriktioner i sommar, och säkerhetsåtgärder kommer det att finnas gott om på festivalområdet.

— Vi har till exempel infört flera kassor vid utskänkningsområden så att det inte ska uppstå långa köer och sen förstås kommer det att finnas handdesinfektionsautomater överallt, säger Asplund.

Arrangörerna berättar också hur coronapandemin på sätt och vis har möjliggjort för dem till att på ett enklare vis skapa en helt ny festival och att för första gången etablera sig som festivalarrangörer.

— Vi har nog ställt till det så bra som man kan gör som en förstårsarrangör, jag tror inte det finns någon i Finland som lyckats göra så bra kontrakt som vi har gjort, just på grund av coronan, säger Asplund.

Det har nog bara varit att vara våghalsig och köra på, tillägger Hagnäs.

Senaste nytt