USA-expert om polisvåldet: ”kan ta decennier innan vi ser förändringar i dödsskjutningsstatistiken”

Protester bryter ut i USA efter att en 20-årig svart man skjutits ihjäl. Polisen menar att skottet avfyrades i misstag.

Den dödliga skjutningen inträffade i staden Brooklyn Center i delstaten Minnesota. En 20-årig man vid namn Daunte Wright stoppades av polisen på grund av en trafikförseelse, då upptäckte polisen att han var efterlyst. Han fördes ut ur bilen för att gripas men flydde tillbaka in i bilen igen.

En video från polisens kroppskamera visar hur en av poliserna upprepade gånger hotar med att använda elchockvapen efter att Wright hoppat in i bilen. Polisen som skjuter Wright ropar ”taser” tre gånger. Taser är det vanligaste ordet som används för elchockvapen i USA. Samma polis tar samtidigt fram en pistol och avfyrar ett skott mot Wright.

Den kvinnliga polisen som skjuter säger ”Holy shit! Jag sköt honom” direkt efter att skottet avlossas.

Polischefen i Brooklyn Center, Tim Gannon, säger efter att ha sett videon att skjutningen var en olycka. Han menar att syftet var att använda en elchockpistol men att polisen i misstag tog fram sitt handeldvapen.

– I mina ögon, baserat på polisens bedrövade reaktion direkt efter, verkar det som att skottet var oavsiktligt, som resulterade i Wrights tragiska död, säger Tim Gannon.

Polisen är avstängd tills vidare i väntan på utredning.

Protester mot polisvåld och rasism

Till följd av att Wright sköts uppstod protester i delstaten Minnesota. Läget är redan spänt i området på grund av ett pågående rättsfall kring George Floyds död. Floyd dödades av polis ifjol och ex-polisen är åtalad för dråp. Händelsen orsakade världsomspännande demonstrationer mot rasism och polisvåld. Wright sköts bara 16 kilometer från platsen där Floyd blev dödad.

Hundratals personer samlades och några hoppade även på polisbilar. Kravalpoliser avfyrade tårgas för att skingra folksamlingen. Under natten utlyste stadens borgmästare utegångsförbud och nationalgardet tillkallades för att hålla koll på situationen.

Foto av Duncan Shaffer från Unsplash

Problem i poliskulturen och utbildningen

Varje år skjuts ungefär tusen människor ihjäl av polisen i USA. Ifjol dödades 1021 personer av amerikanska polisen. Den amerikanska polisens liberala användning av eldvapen har väckt frågor om polisutbildningen.

Längden på polisutbildningen varierar runt om i landet. Minneapolis polisakademi utbildar sina polisstudenter i 16 veckor innan de skickas ut på fältet med en handledare i sex månader. Flera av poliserna som var inblandade i Floyds död jobbade sin första vecka när Floyd dödades.

Polisen i USA är ofta avsevärt sämre utbildade än till exempel finska poliser som utbildas i många år.

– Jämfört med finska poliser går man i USA väldigt snabbt till att använda vapen. Det inkluderar att man drar vapnet ur sitt hölster och riktar det mot någon. Därifrån kan det inom några sekunder eskalera till att man skjuter någon. Det händer i situationer när polisen kanske känt sig hotad men uppenbarligen egentligen inte var det, säger USA-experten Charly Salonius-Pasternak.

Kulturen inom poliskåren är också en viktig faktor till att övervåld ofta förekommer. Det har talats som ”The blue wall of silence” som syftar på tystnadskulturen inom poliskåren när det gäller att rapportera kollegors felsteg. Salonius-Pasternak menar att det fenomenet aningen börjar vittra bort. Kroppskameror har gjort polisens arbete mer transparent och i rättegången mot polisen som dödade Floyd har kollegorna fördömt sin kompis agerande.

Men förändringar i organisationers strukturproblem går ofta väldigt trögt.

– Om det sker förändringar kommer det att ta många år. Jag tror att innan vi ser genuina förändringar i dödsskjutningsstatistiken talar vi tyvärr om flera decennier, säger Salonius-Pasternak.

Uppsägningar i Brooklyn Center

Polisen som sköt Wright säger nu upp sig efter händelsen. Hon menar i ett uttalande att det är det bästa för poliskåren. Även polischef Gannon säger upp sig själv.

Senaste nytt