Protester mot polisvåld trappas upp i USA

Under Veckoslutet har protester emot polisvåld trappats upp i USA. I väntan på domstolsbeslutet från före detta poliskontapel Derek Chauvins rättegång har protester hållits i städerna Chicago, Minneapolis och Portland.

Demonstrationer till följd av Derek Chauvins rättegång gällande fallet George Floyd har ägt rum under veckoslutet i USA. Slutplädering för rättegången förväntas gå av stapeln under måndag 19.4. Chauvin kan bli dömd för mord av tredje graden eller dråp. Domaren kan också döma honom för båda två. Chauvin hävdar sig vara oskyldig för någon av brotten och menar att han har agerat enligt de instruktioner han hade fått under sin polisutbildning.

I maj 2020 väckte fallet Floyd starka reaktioner bland allmänheten då han dödades av Chauvin i samband med en gripning. Floyd kvävdes till döds då Chauvin under nästan nio minuters tid höll honom ner mot marken genom att trycka sitt knä i nacken på Floyd.  Det här orsakade en massdemonstrationer genom hela landet och fallet väcker reaktioner ännu i dag.

I och med flera andra fall där vita poliser har dödat svarta medborgare har demonstrationerna mot polisvåld trappats upp. Det senaste fallet som har väckt reaktioner är dödskjutningen av Daunte Wright. Wright blev skjuten av en vit polis den 11 april.

Skottlossningen skedde då polisen stoppade honom för att utföra en granskning. Polisen har hävdat att skottet som dödade Wright var ett misstag. Polisen menar att hon egentligen skulle använda sin elpistol men tog fel och sköt med sin vanliga pistol. Videor av incidenten har spridits ut på nätet. Nu har en rättegång påbörjats angående Wrights död.

Civilrättsadvokaten Benjamin Crump som representerar Floyds familj samt Wrights familj under rättegångarna kräver rättvisa för mordet på Floyd. Crump säger att om Chauvin döms för mordet på Floyds kan det bli ett prejudikat för framtida liknande fall i  amerikanska domstolar.

– Resultatet som vi hoppas på för Derek Chauvin är att han skall hållas straffrättsligt ansvarig för mordet av George Floyd, säger Crump

Poliserna förbereder sig för vidare demonstrationer

Resultatet av rättegången kan bidra till flera och våldsammare protester om Chauvin inte döms för mord. Polisen i Minneapolis har förberett sig på det här genom att barrikadera flera hus i staden. USA:s nationalgard har också placerats runt omkring i staden för att få förstärkning vid behov.

Tidigare har demonstrationerna varit stora och bland annat har byggnader och statyer skadats. Polisen förbereder sig på att demonstrationerna kan sprida sig ut över hela landet. Fredagen 16 april deltog över tusen personer i en demonstration mot polisvåld på Logan Square i Chicago.

Senaste nytt