Restaurangerna får öppna igen – restriktioner begränsar servicen

I de regioner där spridningen av corona är som värst har restaurangerna varit tvungna att hålla stängt i sex veckor. Från och med idag, måndagen den 19 april, får alla restauranger i landet öppna sina dörrar igen för kunderna. Restriktioner begränsar ändå restaurangernas service.

Regeringen tog i mars beslutet att restauranger bör stängas för åtminstone tre veckor. Eftersom antalet coronasmittor inte hade sjunkit märkvärdigt under de tre veckorna, bestämdes det att restaurangerna skulle fortsätta att hålla stängt tills den 18 april i de regioner som drabbas hårdast av corona.

Restaurangerna måste ändå fortsättningsvis följa en del restriktioner angående öppettider och antalet kunder. Matrestauranger ska stänga senast klockan 19, medan barer och pubar måste stänga redan en timme tidigare. Servering av alkohol slutar klockan 17 i alla typer av restauranger. Dessutom får matrestaurangerna endast ta emot 50 procent av kundantalet och barer får ta in en tredjedel av det vanliga antalet.

Anställda inom branschen är inte nöjda

Anställda inom restaurangbranschen är inte nöjda med de nya begränsningarna. En av dem är Mia Heijnsbroek-Wirén, ägare av Bistro Kronan i Lovisa.

– Det att man stänger klockan 19 är helt banalt. Det krånglar till det för dem som vill satsa på god service, säger Heijnsbroek-Wirén.

Heijnsbroek-Wirén öppnade Bistro Kronan i före detta Café Vaherkyläs utrymmen. Bild: Lina Larsson

Hon säger också att det begränsar kundernas möjlighet att kunna komma och njuta av en middag på restaurang. De som jobbar dagtid hinner nödvändigtvis inte gå ut och äta efter jobbet. De som vill ta ett glas vin med maten måste komma före klockan 17.

– Man kan helt enkelt inte driva en hållbar business på det här viset, säger Heijnsbroek-Wirén.

Heijnsbroek-Wirén anser inte heller att det är logiskt att barer och pubar måste stänga redan klockan 18, eftersom Alko också har fått hålla öppet som vanligt. De nuvarande restriktionerna uppmuntrar människor med alkoholproblem att dricka på dagen istället, medan det begränsar dem som inte har som avsikt att bli berusade att gå ut och njuta av ett par glas.

Senaste nytt