Tjänsten Onlyfans har sett framgång under coronapandemin

Tjänsten Onlyfans har vuxit enormt sedan den grundades 2016. Men den har också utvecklat sig åt ett annat håll än vad som var planerat från början.

Tjänsten Onlyfans är en webbtjänst som möjliggör för användare att på hålla närmare kontakt med sina följare och fans. Tjänsten grundades år 2016 av företaget Fenix International Limited. Onlyfans välkomnar användarna till att släppa ut hurdant material som helst och uppmuntrar till frihet i skapandet.

Onlyfans rörde sig relativt snabbt mot att användare började släppa ut mera sexuellt material till sina följare och fans på tjänsten. I och med det här har tjänsten vuxit enormt sedan 2016. Nu anses den nästan vara en pornografiskt baserad tjänst. Onlyfans har för tillfället över en miljon innehållsskapare och över hundra miljoner användare.

Suss Åhman från Folkhälsan, som är sakkunnig i sexuell hälsa, tycker att det är bra att människor har full kontroll över det sexuella materialet som de publicerar, något som inte direkt gäller inom den mera traditionella porrindustrin. Men, hon påpekar också att det är viktigt att tänka på var man drar gränsen.

– Visst är jag helt för att låta människor ha full kontroll över vad de delar med sig. Men det som jag tänker att kan vara mera utmanande kan vara att när man väl sitter med kontrollen så var drar man då gränser, säger Åhman.

Wilhelmina Lahdenperä, som har varit innehållsskapare på Onlyfans sedan våren, tycker att hon har bra kontroll över vad hon lägger ut.

– Jag tycker att det är jättebra att jag själv får välja vad jag lägger ut och vad jag tänker göra. Jag har tackat nej till saker som jag inte ha velat göra och jag håller mig bra inom min bekvämlighetszon, säger Lahdenperä.

Willhelmina började använda Onlyfans på våren. Bild: Wilhelmina Lahdenperä

Största framgången under corona

Under coronapandemin har tjänsten sett sin största framgång. Användarantalet har stigit med 50 miljoner från 2020 till 2021. Åhman tror att Onlyfans har uppnått denna framgång genom coronan.

– Under coronatiderna har det kommit ett större behov av att ha kontakt med människor. Jag är inte förvånad över att det har dykt upp sådana här tjänster.

För många är pengarna antagligen också en stor orsak till att börja skapa innehåll på Onlyfans. Innehållsskaparna på tjänsten kan kräva att användarna betalar en viss summa pengar för att kunna ta del av innehållet som de lägger ut. Ett bra exempel på det här är kändisen Bella Thorne, som slog rekord när hon förtjänade en miljon dollar på tjänsten inom de första 24 timmarna från att hon började använda den.

Onlyfans har sedan 2016 gett ut över 1 och en halv miljard euro åt sina innehållskapare.

 

Senaste nytt