Våld mot journalister har ökat under coronapandemin

Attacker mot journalister ökar allt mera inom Europa. Spridningen av felaktig information har också ökat alarmerande inom nyhetsflödet i Europa.

Våld riktat mot mot journalister har ökat under koronapandemin i Europa och främst i Tyskland, rapporterar organisationen Reportrar utan gränser. I dag 20.4 publicerade organisationen sitt årliga globala index för pressfrihet. De nordiska länderna Finland, Norge, Sverige och Danmark ligger ännu i toppen på listan, men i Europa i sin helhet ser det sämre ut. I listan för länder med den bästa pressfriheten inom Europa har antalet sjunkit till tolv länder, vilket är det lägsta det någonsin har varit. Tyskland har nyligen sjunkit ner på listan på grund av upprepade våldsamma attacker mot journalister. Attackerna i Tyskland har ökat under coronapandemin.

Förutom i Tyskland har man också sett allvarliga problem i Grekland, Italien och Frankrike. På länder såsom Polen och Ungern har EU-sanktionerna inte fungerat och de nya åtgärderna för att förbättra EU-finansieringen tar inte hänsyn till pressfriheten. De här länderna har också utnyttjat situationen med coronan för att kontrollera medieflödet.

Hatretorik och falska nyheter har spridits i större mängd under de senaste åren än tidigare på sociala medier. Det här har bidragit till att förtroendet för den traditionella på etiska principer uppbyggda journalistiken har minskat runt omkring i världen.

Senaste nytt