– Det är fint att se att smittspridningen har lugnat sig. Dock har viruset bevisat sin goda spridningsförmåga och kan sprida sig snabbt också utomhus. Vårt bästa sätt att bryta infektionskedjorna är att hålla diagnostiken på en hög nivå och testförseningar till ett minimum, säger Palmu.
Han påminner om att det fortfarande är ytterst viktigt att man aktivt testar sig vid misstanke om smitta.
Palmu säger också att människan är en social varelse och att det är förståeligt att man är i behov av att träffa andra människor, men han önskar att människor ändå väljer att agera ansvarsfullt.
– Nu när kontakterna ökar i samband med avtagande smittosiffror är det ändå viktigt att dessa människomöten sker utomhus i mån om möjlighet.
Enligt Palmu finns det många fördelar med att vistas utomhus. Förutom att det är lättare att hålla säkerhetsavstånd till andra, förstör solens ultravioletta strålning vissa mikrober, vilket har en rengörande effekt. Utomhus hålls viruset inte heller lika länge på ytor, utan avdunstar lättare.
Parkerna är en mötesplats för många
På Sinebrychoffparkens sluttningar i Helsingfors sitter Julia Salminen och Stella Weckström tillsammans med sina vänner och njuter av solen.
– Jag är trött på att sitta i min lägenhet – det gjorde jag hela vintern. På grund av smittorisken har man inte kunnat samlas i vännernas små studielägenheter. Nu när vädret är fint och man äntligen kan vara ute tänker jag ta tillfället i akt, säger Weckström.
– Att ses utomhus känns säkrare än att träffas i till exempel baren för man behöver inte vara i närkontakt med främlingar eller luta sig över disken och hojta efter en bartender, säger Salminen.
– Huvudsaken är att man håller sig till sitt eget gäng. Man ska inte slå ihop grupper. De som jag sitter med just nu är samma grupp av människor som jag ser nästan varje dag, tillägger Weckström.
Lägre smittorisk under sommarsäsongen
Palmu berättar att många luftvägsinfektionsvirus har säsongsvariation, vilket innebär färre infektioner på sommaren och fler på vintern. På sommaren beror detta delvis på att en större andel av kontakterna sker utomhus. Sommaruppehåll från dagis, skolor och jobb spelar också in.
– I fjol bevittnade vi en tydlig säsongsvariation. Antalet infekterade hölls lågt under sommaren och började sedan öka på hösten, säger Palmu.
Palmu är optimistisk, och påpekar att smittspridningen håller på att avta medan vaccinationstäckningen stiger hela tiden. Även säsongeffekten förväntas vara på vår sida.
– Just nu ser vi många tecken på att situationen kan bli avsevärt bättre till sommaren. Vi måste ändå vara försiktiga ifall vi vill kunna lätta på restriktionerna. Trots goda förutsägelser, kan vårdslöshet få smittspridningen att ta fart igen.
Rastlösa ungdomar väntar på vaccindos
Palmu säger att viruset fortfarande sprider sig aktivt bland unga vuxna. Det kan ändå hända att vaccinationstäckningen bland unga förblir mycket låg ännu i början av sommaren.
– Ungdomar utgör dessutom den mest sociala samhällsgruppen, så visst är det beklagligt att vaccinationstäckningen är lägst bland dem.
Han medger att vaccineringsprocessen har stött på utmaningar, men är i allmänhet nöjd över hur den har fortskridit.
– Den mängd vaccin som importerats har inte bemött efterfrågan, men bortser man från det så har utdelningen ändå skötts bra.
Stella Weckström och Julia Salminen berättar att det har varit tungt att skära ned på sina kontakter och stundvis isolera sig från omvärlden. Rädslan och ångesten gällande viruset har ändå släppt lite sedan i fjol. Båda anser att det är viktigt lyssna på sig själv och göra det bästa av situationen; vare sig det innebär att träffa kompisar virtuellt eller utomhus.
– Man märker nog att folk har tröttnat på situationen. De orkar helt enkelt inte sitta inne hela tiden. Förra våren hade jag inte ens vågat gå omkring i en park, men nu förhåller jag mig lite mer avslappnat, säger Weckström.
– Man behöver inte gå runt och gissa sig fram till svar längre. Att nu ha svar som jag inte hade då har lättat på min ångest gällande situationen. Det är lättare att slappna av när man har någon slags tidsram och vet ungefär vad som krävs för att få slut på det här, tillägger Salminen.
Valborgsfirandet ser annorlunda ut i år
Under Valborg brukar gatorna fyllas av folksamlingar, serpentiner och vita mössor. I år har de vita mössorna på många håll ersatts ersatts av skyddsmasker. Kommer firandet att bli av överhuvudtaget?
Enligt Palmu förutsätter ett tryggt Valborgsfirande att man träffas i mycket små grupper. Han hoppas ändå på att midsommaren kan firas under mera avslappnade förhållanden och färre restriktioner.
– Det är klart att ett traditionsenligt valborgsfirande skulle leda till en snabb upptrappning av antalet smittade, säger Palmu.
I parken berättar Salminen att hon precis har inlett sina universitetsstudier och att valborgsfirandet därför känns särskilt viktig i år. Hon vill uppmärksamma högtiden så gott det går under de rådande omständigheterna.
– Jag kommer att fira Valborgsmässoafton med ett litet gäng tutorer. Vi är inte många alls, så det känns mer bekvämt än att till exempel äta brunch med hela ankdammen, säger Salminen.