Vad är egentligen BCAA-drycker?

Under de senaste åren har BCAA-drycker blivit allt populärare, men står BCAA för egentligen?

BCAA syftar på Branched-Chain Amino Acids, vilket är grenade aminosyror. De hör till de essentiella aminosyrorna som intas med kosten, exempelvis genom att dricka energidrycker som innehåller BCAA.

Vad beror uppsvinget av BCAA-drycker under de senaste åren på? Är det bara en trend eller tillför de någonting till träningen? Varför dricker idrottare egentligen BCAA-drycker?

För att få svar på frågorna talade vi med den aktiva idrottaren Emilia Mattsson, som studerar till idrottsinstruktör, samt Jacob Jungell, magister i idrottsvetenskap.

– För att få effekt till träningen och för att komma i gång så dricker jag BCAA-drycker, säger Mattsson.

Jungell berättar att BCAA är ett naturligt protein som kroppen behöver. BCAA har både kortsiktiga och långsiktiga hälsoeffekter på kroppen.

– På kort tid är det hur snabbt man upplever återhämtningen och på lång sikt kan man få muskelhypertrofi, det att muskeln växer i storlek, säger Jungell.

 

Video av:

Eetu Yli-knuuttila: Ljud

Nora Lindroos: Producent, Reporter

Rebecka Nylund: Kamera

William Aurdal: Producent, Kamera

 

Senaste nytt

Tidningen 3/23

Kiasma har två nya queer-temade utställningar Hur cykelvänligt är Helsingfors? Kan man fira vappen utan alkohol? Vägarbeten i Helsingfors – störande eller nödvändiga? Havis Amanda tar en semester Studentteaterns nya produktion Energi – men till vilket pris? Måsar skapar kaos vid torgen ”Tatueringar är mitt sätt att uttrycka mig själv” Rädda maten!