Phad thai, burrito, curry, sushi – maträtter som de flesta av oss känner igen. Den internationella matkulturen gynnas just nu inom Helsingfors restaurangkultur. De flesta köpcentrum är fullpackade med restauranger som erbjuder mat från länder som Malaysia, Mexico, Thailand, Indien och Japan. Maträtter som taco al pastor, pho och bibimbap har normaliserats och tack vare en mångkulturell restaurangscen har dessa rätter blivit centrala delar av den finska kosten. Men för inte så länge sedan kunde det vara oerhört svårt i Helsingfors, om inte omöjligt, att tillfredsställa sin längtan efter en läcker nasi goreng.
Helsingfors restaurangscen är oigenkännlig sedan millennieskiftet. I början av 2000-talet var fine dining-konceptet ännu starkt förknippat med det franska köket och något som bara de förmögna hade råd med. Casual dining syftade mera på en måltid hemma, skyfflad snabbt in i truten framför tv-rutan.
På andra sidan hade du snabbmatsrestaurangerna. Pizza och burgare var det som serverades, från de flesta av restaurangerna som ägdes av samma koncernföretag. Alternativen var inte många. Det mest exotiska som såldes fanns i de kinesiska restaurangernas bottenlösa ”biblar” till menyer. Bara de modigaste vågade pröva maträtterna som befann sig efter första sidan.
Jesper Björkell förändrar matkulturen i Helsingfors
Jesper Björkell, restaurangentreprenör och Finlands ”sushiguru”, har varit en av de största förespråkarna för asiatisk, särskilt japansk, matkultur i Finland. Björkell, som länge jobbat med sushirestaurangerna Hanko Sushi, öppnade restaurangen Shinobi år 2021. Shinobi, en japansk bar & restaurang som specialiserar sig på nutida japanska maträtter, har blivit populär bland Helsingfors nutida och konkurrenskraftiga asiatiska restaurangscen.
– Helsingfors restaurangscen har ändrats jättemycket. I början av 2000-talet fanns det finare restauranger och snabbmatsrestauranger. Inte riktigt någonting däremellan. Köpcentrumen var fyllda med snabbmatsrestauranger som Chicos och Hesburger och de flesta var ägda av S-gruppen.
När Björkell blir frågad om Shinobi skulle ha varit lika framgångsrik om han öppnade restaurangen år 2005, släpper han ut ett måttligt belåtet skratt.
– Absolut inte, ingen chans! När jag började fanns det tre platser som serverade sushi i Helsingfors. Kampen var ett öppet torg med en busshållplats och asiatisk mat ansågs överlag vara något jätteexotiskt, fast jämfört med dagens standard var det inte något häpnadsväckande.
En tid efter millennieskiftet började restaurangkulturen i Helsingfors förändras. Delvis på grund av att invandringen ökade. De som anlände öppnade nya restauranger och introducerade det finländska folket till nya matupplevelser. Det här inspirerade nya trender, och finska resmål som Lanzarote och Paris byttes ut mot städer som Bangkok och Ho Chi Minh.
Helsingfors har absolut förändrats och fått en livfull och intressant matkultur.
Jesper Björkell
Den franska fine dining-kulturen och de stora koncernföretagen banade väg för kökschefer som öppnade sina egna, små restauranger, där innovation, närproducerade råvaror och nya kulturella upplevelser fick blomstra fritt. Entreprenörerna började satsa på att öppna restaurangupplevelsen för alla. Rimligt prissatt mat och en avslappnad miljö var trendsättaren – casual dining hade äntrat scenen. Det nya konceptet sänkte tröskeln för konsumenterna att söka sig till restaurangerna och pröva på nya upplevelser.
Konceptet casual dining tog fart efter att köpcentrumet Kampen öppnades. Fler köpcentrum började öppna restaurangkvarter som gynnade mångkulturaliteten. Kampens köpcentrum har i dag 26 restauranger där du hittar allt från koreansk och italiensk till afrikansk mat.
– Nu om man kollar hur Kampen ser ut så är det just det här konceptet (casual dining) som har vuxit mer än något annat, säger Björkell.
Helsingfors restaurangscen har i all tystnad förvandlats till en fascinerande och mångsidig kultur. Medan det var svårt att hitta en restaurang som serverade sushi vid början av 2000-talet, är det i dag rentav omöjligt att välja mellan de otaliga alternativ vi nu har. Något vi säkert tar för givet.
– Helsingfors har absolut förändrats och fått en livfull och intressant matkultur. Vi kan vara rätt stolta över den nivå vi har på restaurangerna, säger Björkell.