Housemusiken blomstrar och svenskarna går på rave som aldrig förr

Efter att festsugna unga har återhämtat sig efter den långa coronatiden blomstrar ravekulturen och housemusiken klättrar på topplistorna. Data från Pinterest visar att sökningar på “rave culture” och “house music outfits” har ökat drastiskt och plattformen förutspår att ravekulturen kommer att vara en av årets största trender. 

Samir Yosufi som arbetar som DJ och radiovärd tror att housemusiken kommer att fortsätta att dominera på klubbarna även om den skulle tappa på topplistorna. 

– Nästan alla trender går i cykler. Housen var jättestor på topplistorna på 90-talet och blev populär i hela världen. Sedan gick den vågen över och nu har edm som är en slags förlängning av housemusiken varit stor, säger Yosufi.

Housemusik, som har spår av disco, soul och funk, kom till under 90-talet i Chicago och är starkt grundad i svart queer-kultur och är en genre inom dansmusiken. Housemusiken har kvar en mänsklig dimension och är inte lika elektronisk som till exempel techno. Nu är genren tillbaka och lockar allt fler nya lyssnare.

Då en ny genre blir stor brukar den ta med sig något nytt som gör att genren slår igenom igen. Det kan handla om nya artister eller att musiken har nya element. Det har kommit många nya stora namn inom housemusiken som till exempel Fred Again och The Blessed Madonna men även andra stora artister har gjort debut inom genren. 

– När det är dags för musiken att blicka framåt tar man nästan alltid något från historien och sätter sin egen prägel på det. Nu har artister som Beyoncé och Drake släppt album som är starkt präglade av housemusiken, som har hjälpt till att få nya lyssnare till housen, berättar Yosufi.

Vad kommer efter housemusiken?

Eftersom trender går i cykler kommer intresset för housemusiken också att avta, men då kommer nya musikstilar få utrymme på topplistorna. Det betyder inte att housemusiken kommer att glömmas bort, tvärtom. Yosufi tycker att det är en skillnad på vad som är populärmusik och spelas på topplistor och vad som kommer att spelas på klubbar och leva vidare där.

– Housemusiken kommer alltid att finnas på klubbar och fast trenden med house kanske kommer stanna av och ersättas av andra musikstilar på topplistorna, är vi bara i början på klubbarna då svenskar går på rave som aldrig förr, säger Yosufi.

Inom housemusiken finns även olika undergenrer som har drag av olika musikstilar, spelas vid olika tillfällen och har olika stämning och rytm. Det bildas hela tiden nya undergenrer som fortsätter att utvecklas vidare. 

Antingen är du äkta och inte säljer ut dig eller så är du mainstream

– Nu pekar det mot att garage som är en brittisk form av house kommer att fortsätta bli större. Man hör det redan mer på radio och just nu känns det som nästa stora grej, säger Yosufi.

Framtidens trender inom musiken kan vara något helt nytt som vi inte har hört på länge. Yosufis förutsägelse är att band som spelar med instrument skulle bli stort igen. Nu har många av de mest kända artisterna gjort musik ensamma på datorn. Det har även kommit mycket ny punk och rock av allt yngre artister på sistone och det kan fortsätta att utvecklas. Efter en tid när de här genrerna har gjort sitt kommer dansmusiken antagligen att komma på nytt och musiken fortsätter sin cykel, säger Yosufi. 

– I all form av kultur har det funnits en motsättning mellan mainstream och underground. Antingen är du äkta och inte säljer ut dig eller så är du mainstream. Många har sett det som ett hot också för dansmusiken att man säljer ut och försöker göra hits istället. Men jag tror att hotet för dansmusiken snarare är att trender kommer och går, säger Yosufi.