Under Konstens natt klingar det i centrums parker

När festspelet börjar hörs konserter i tre centrala parker. Huvilaområdet vid Tokoistranden, som är festivalens centrum, är öppet i över fem veckor. 

Domkyrka
Helsingfors domkyrka under Konstens natt 2009 Bild: Miemo Penttinen

För första gången kommer konserterna under Konstens natt att sändas direkt i tre parker i centrala Helsingfors. Konsertserien Musik i parken, där stadsbor gratis kan följa med konserterna, ordnas på Observatorieberget, på Blåbärslandet och i Sinebrychoff-parken mellan 17 och 19 augusti. Evenemangen under Konstens natt är producerade av stadsborna själva. Evenemangsansökan är öppen till den 4 augusti klockan 12 på hemsidan för Konstens natt.

Programmet för Helsingfors festspel är bestämt. Evenemangplatsen Huvila med dess uteserveringar öppnar tre veckor före själva festivalen, alltså den 27 juli. Inträdet till Huvila är avgiftsfritt. 

Musik i parken inleds den 17 augusti med en konsert i Musikhuset med Helsingfors stadsorkester och Jukka-Pekka Saraste. Följande kväll spelar The Tallis Scholars sin 50-årsjubileumskonsert i Tempelplatsens kyrka och sista kvällen uppträder Jonna Tervomaa i Huvila. 

Helsingfors festspel äger rum mellan 17 augusti och 3 september då både inhemska och internationella orkestrar och musikgrupper.  

Verket som öppnar festspelen visas på Medborgartorget under Konstens natt. 

Dansens hus framför fyra föreställningar av Juhani Nuorvala. Även Finlands Nationaloperas orkester firar sitt 60-årsjubileum med en konsert som framför verk av Lili Boulangers och Gustav Mahler