Kimmo Rosti har jobbat som tatuerare sedan 1988. Han säger att trender förändras otroligt snabbt, vilket gör att nya stilar uppstår kontinuerligt. Rosti har fått uppleva hur tatueringar gått från att ha varit en konstform som haft dåligt rykte till att ha blivit mainstream. Förr användes tatueringar främst av kriminella eller sjömän som tatuerade sig i hamnarna. Förr kunde tatueringar begränsa möjligheten att få vissa jobb. Men idag har tatueringar blivit socialt accepterade.
Rosti berättar att den negativa bilden av tatueringar försvann i början av 80-talet när rockband blev populära. Musikens popularitet var en orsak till att tatueringarna nådde ut till majoritetsbefolkningen. Artisterna hade enstaka tatueringar som kännetecknande rockmusiken, till exempel stjärnor eller gitarrer. Publiken tyckte att tatueringarna var tuffa, vilket ökade efterfrågan på tatueringar.
På 90-talet blev taggtrådstatueringar populära, tack vare att Baywatch-stjärnan Pamela Anderson hade en sån. På 90-talet kom även tidningarna med och hade en betydelsefull roll i ökningen av tatueringar, eftersom de innehöll reklam för tatueringar. Modevärlden spelade också en central roll för att göra tatueringar populära. Man gjorde reklam för kläder på tatuerade modeller, vilket normaliserade tatueringar på catwalken.
Tv-serier som handlar om tatueringskonst har spelat en stor roll för tatueringarnas popularitet. Till exempel de amerikanska realityserierna Miami Ink och La Ink, som handlar om tatueringsstudior, har bidragit till en bättre förståelse för att tatueringar kan se olika ut.
Idag kan trender uppstå och spridas genom sociala medier, såsom Tiktok. Rockstjärnor och andra kända personer influerar ännu idag vad människor tar för tatueringar. Rosti berättar att det idag lönar sig att specialisera sig inom tatueringsbranschen för att sticka ut i mängden. Det ger möjligheten att få en egen marknad. Rosti poängterar ändå att man inte klarar sig endast med sin egen stil.
– Det är mest fördelaktigt om man är mångsidig inom sitt yrke och kan anpassa sig till vad som är trendigt, säger Rosti.
Rosti gör tatueringar inspirerade av neotraditonell och japansk stil. Neotraditonell stil kännetecknas av kraftiga linjer, starka färger och ytterst liten skuggning. Japansk stil kallas för Irezumi och kännetecknas av stora detaljerade föremål, glada färger och symboliska betydelser.
Synen på tatueringar har ändrats genom historien. Det finns många människor som är kritiska till tatueringar, men så länge de är tillåtna och inte livshotande kommer människor fortsätta ta dem. Att ta tatueringar är ett sätt att uttrycka sig själv, säger Rosti.