Extra insatta tågresor och gratis kollektivtrafik – bland annat så här förbereder sig Finland för ishockey-VM

Ishockey-VM 2023 närmar sig snabbt. Finland och speciellt Tammerfors har förberett sig för att göra åskådarnas besök så lyckat som möjligt.

Finland ska ordna VM-turneringen i ishockey för andra året i rad 1228.5. Detta blir Finlands 10:e gång som värd för IIHF-världsmästerskapet. I år ordnas turneringen i samarbete med Lettland. VM-turneringen spelades förra gången i två olika länder 2017, då i Tyskland och Frankrike. Finland ordnade turneringen tillsammans med Sverige två år i rad åren 2012 och 2013. I år spelas turneringen i Nokia Arena i Tammerfors och Arena Riga i Riga. 

För att turneringen ska gå smidigt behövs det hjälp av flera aktörer.

Till exempel har VR meddelat att de lägger in 30 fjärrtågsturer till och från Tammerfors under de dagar som Finland har match. Det kommer också att finnas en möjlighet att ändra resorna om matcherna drar ut på tiden.

VR tillägger 30 tågresor till Tammerfors under turneringen. Bild: Evgeniia Shikhova

Tammerfors kollektivtrafik Nysse erbjuder tillsammans med VR möjligheten att åka gratis i kollektivtrafiken med hjälp av stämplade matchbiljetter. Genom att visa en biljett stämplad för samma dag kan man åka runt i Tammerfors. VR och Nysse gör detta för att få åskådare att använda kollektivtrafik istället för egen bil.  

Det finns också möjlighet att se matcher på andra ställen än inne i hallen. Man kan hitta stora skärmar runt om i Tammerfors där man kan njuta av live ishockey i bland annat hotell, barer eller restauranger. En officiell ”fan zone” finns också tillgänglig utanför hallen för åskådare som vill uppleva turneringen tillsammans med andra ishockeyentusiaster. 

En turnering i denna storleksklass har givetvis en inverkan på tammerforsborna. Detta innebär att även de lokala måste göra förberedelser för att vara färdiga för en så stor händelse. Tammerforsbon Janita Selonen ser ändå turneringen endast som en positiv sak.

 – Förra årets turnering lyckades väldigt bra och det är fantastiskt att Tammerfors får vara värd igen detta år. En fin sak för Tammerfors och tammerforsborna!

  • Finlands matcher:
  • Fredag 12.5 Finland – USA kl. 16.20
  • Lördag 13.5 Tyskland – Finland kl. 20.20
  • Måndag 15.5 Finland – Sverige kl. 20.20
  • Onsdag 17.5 Finland – Frankrike kl. 20.20
  • Fredag 19.5 Ungern – Finland kl. 16.20
  • Lördag 20.5 Österrike – Finland kl. 16.20

Selonen har förberett sig för årets turnering med att inte göra några resor till centrum eftersom det kommer bli så fullt. 

 – Jag ger gärna plats till hockeyåskådarna. Jag hinner själv åka in till centrum efter turneringen, säger hon. 

Selonen säger att turneringen påverkar specifikt dem som jobbar för turneringen eller  till exempel restauranger, men att alla som rör sig i stan kommer bli påverkade.

Förra årets turnering visade sig vara ekonomiskt lönsam för Tammerfors. De slutliga direkta inkomsterna för Tammerfors uppskattas ha varit 86,7 miljoner.

Senaste nytt