Finland behåller femte plats i pressfrihetsindexet – men reportrarnas säkerhet är utsatt

Reportrar utan gränser RSF har publicerat deras årliga pressfrihetsindex och Finland ligger återigen på femte plats. Journalisters säkerhet har varit utsatt globalt och finländska reportrar har inte varit ett undantag.

I fjol låg Finland på 13:de plats när det kom till reportrars säkerhet men nu har vi fallit ner till 23:e plats. Detta kan bero på att två journalister blev dömda för röjandet av statshemligheter i samband med ett reportage om Signalunderrättelsecentrets verksamhet. 

Pressfrihetsindexet beaktar pluralism, mediernas oberoende, lagstiftning och journalisters säkerhet. Enligt indexet är det enbart åtta länder vars pressfrihet kan beskrivas som bra. Det gäller som vanligt de nordiska länderna och förvånansvärt Irland som tagit sig upp till andra plats. 

En möjlig orsak till den försämrade globala pressfrihets situationen är den ökade förekomsten av vilseledande information. Det beräknas att två tredjedelar av de utvärderade länderna har politiska aktörer som aktivt sprider desinformation.

Europa anses fortfarande vara det lättaste området att arbeta som journalist i medan Asien fallit längst ner på listan enligt indexet.

Senaste nytt