Finlands nationalopera och balett åker på historisk turné i Finland

Över 270 anställda på Finlands nationalopera och balett ska förverkliga sex uppträdanden i fem stora städer i Finland i maj.

I och med att operahuset i Helsingfors renoveras över sommaren, har de anställda blivit utan scen. I stället åker hela sällskapet på en historisk turné till Uleåborg, Rovaniemi, Joensuu, Helsingfors och Åbo. 

Nationaloperan har arrangerat tågtransport för över 270 anställda i samarbete med VR – de får alltså en blandning av specialbeställda tåg och vagnar. De valde tåg för att kunna resa mer klimatvänligt.

Violetta Keller är en av premiärdansarna, alltså en av de främsta balettdansarna. Hon har aldrig tidigare varit på en så stor turné.

– Det känns otroligt. Jag har tidigare uppträtt enstaka gånger i andra städer men då var föreställningarna små och endast för barn. Den här gången är hela teamet involverat, säger Keller.

Violetta Keller är premiärdansös vid Finlands nationalbalett. Bild: Vilhelm Bjerser (@bjerser_photography på Instagram)

Föreställningarna består bland annat av de bästa bitarna ur några av operans och balettens klassiker.

– Jag är exalterad över att vi kommer bli sedda i hela Finland. De som bor i norr kan inte lika lätt komma och se på en föreställning i operahuset, så det här ger dem en möjlighet att få se oss uppträda, säger Keller.

Ett av de nummer som Keller ser mest fram emot är ett stycke ur operan Turandot

– Första gången jag såg Turandot började jag gråta, så jag ser fram emot att andra kommer få se den också. 

Första föreställningen hålls i Uleåborg den 6 maj. 

Senaste nytt