Före detta polis dömd för misshandel och tjänstebrott

En före detta polis som slått en 16-årig pojke med knytnäven i magen och sprutat gas på honom har blivit dömd för misshandel och tjänstebrott i Helsingfors tingsrätt.

Den 1978 födda mannen har blivit dömd till 6 månader villkorligt fängelse. Han ska också betala 1500€ skadestånd till offret.

Brottet skedde på nyårsafton 2021, då pojken sköt en raket på Senatstorget och polispatrullen på 3 personer märkte det. Situationen lär ska ha utspelat sig så att den dömde fällt pojken på marken och sedan satt handklovar på honom. Då offret låg på marken lär gärningsmannen ha sprutat gas på honom 3 gånger, de andra poliserna har efter det hjälpt pojken på benen varefter gärningsmannen slagit honom med knytnäven i magen. Efter detta har en av de andra poliserna sagt emot och gärningsmannen har backat.

Gärningsmannen ska ha varit patrullens ledare och de två andra poliserna har vittnat mot honom i rätten. Pojken var samarbetsvillig, men var uppkäftig vilket provocerade den före detta polisen. 

Den 16-åriga pojken som var offret i situationen var anklagad för ovarsam hantering och brott mot tjänsteman. Pojken blev friad från alla anklagelser, eftersom senatstorget vid tillfället var ganska tomt och han inte utsatt någon för fara.

Den 1978 födda mannen sade upp sig från polisen i mars 2022.

Domen har inte ännu laga kraft.

Senaste nytt