Hagnäs saluhall öppnar sina dörrar efter fem år – “Äntligen får vi återvända hit”

Hagnäs saluhall öppnade sina dörrar igen efter en totalrenovering. Efter fem år av väntande kan kunderna återvända till den traditionella, men uppfräschade, saluhallen för både uppköp och restaurangupplevelser.

Hagnäs saluhall har renoverats i närmare fem år och äntligen har det blivit dags för saluhallen att öppna sina dörrar igen. Torsdagen den 27 april går flera människor in i saluhallen. Det finns flera ingångar, vilket gör att hallen fylls av människor från alla håll och kanter. Hallen känns stor och fylls av naturligt ljus från fönstren som sträcker sig från golven ända upp till taken. 

Nedre våningen är fylld av stånd som säljer mat, medan övre våningen främst är fylld av små affärer och restauranger. Renoveringen var från första början tänkt att pågå i ett och ett halvt år, men har förlängts av diverse orsaker. Helsingin Uutiset skriver att de flesta försäljarna är bekanta från förut, men saluhallen har också fått nya försäljare. På Helsingfors stads hemsidor står det att hela renoveringen kostade närmare 45 miljoner euro, varav 20 miljoner gick till att bygga den underjordiska tunneln som går från tunnelbanan in till saluhallen. 

I Hagnäs saluhall finns det flera stånd som ännu står tomma, och som söker försäljare. Bild: Mai Mäntylä

Affärsansvariga för Soup+More, Jaakko Latvala, berättar att det känns underbart att saluhallen öppnas efter en lång renovering. Han säger att de under renoveringen tillfälligt har hållit hus i glashallen, som är huset bredvid. Latvala säger att de inte har något speciellt de erbjuder i äran av öppningen, men de litar på sin traditionella legendariska soppa. 

Ville Relander är krögare på den nya Kirsikka-restaurangen, som öppnar för första gången idag. Restaurangen serverar både lunch och middag. Närmare kvällen kan man även komma och njuta av drinkar. Det som är speciellt med restaurangen är att Kirsikka samarbetar med de olika stånden i saluhallen – bland annat ost, kött och te kommer från nedre våningen. Restaurang Kirsikka vill representera färskheten och kvaliteten som Hagnäs hall är känd för. 

Ville Relander är nöjd över att få öppna en restaurang i saluhallen. Bild: Mai Mäntylä

– Jag känner mig jätte tacksam för att jag får öppna en restaurang i den här legendariska byggnaden, säger Relander.

Företagare Ann-Luci Lind har ett konditori med namnet Nami. Lind tycker att renoveringen är lyckad och är glad över att känslan av den traditionella saluhallen har bevarats. Hon säger att priset av att hyra ett stånd beror på vilken bransch man tillhör. 

– Priserna har nog stigit och varierar enligt olika kategorier inom branschen, säger Lind.

Marja-Terttu Lehto och Juha Lehto är ivriga att se hur saluhallen har förändrats, men säger att de gillade den tillfälliga byggnaden.

–  Jag har en lång relation till saluhallen och kommer i fortsättningen också att handla här, men vi gillade också den tillfälliga saluhallen, säger Juha Lehto.

Marja Terttu Lehto och Juha Lehto är glada över att få återvända till den traditionella saluhallen. Bild: Mai Mäntylä

En annan nöjd kund är Olavi Lindholm, som är glad att få vara tillbaka i saluhallen. Han har saknat att äta ordentlig hålkaka som han får från saluhallen. 

– Jag är här främst för att hitta mitt bröd.

Olavi Lindholm har saknat saluhallens utbud. Bild: Mai Mäntylä

Senaste nytt