Universitetsforskarna kommer att intervjua de som lär ut artificiell intelligens till fångarna, följa med hur AI undervisas och hur fångarna upplever skolningen. Forskarna vill kartlägga fördelarna för de olika parterna samtidigt som de producerar information och hjälper fångar att integreras till ett digitaliserat samhälle.
Fängelser i Finland använder arbetsuppgifter med artificiell intelligens som ett sätt att anpassa fångar till samhället och göra arbetet i fängelset mera modernt för fångarna. När samhället blir mera digitaliserat, förväntas även fångarna att kunna använda digitala tjänster när de befrias.
Forskningen inspirerades av Brottspåföljdsmyndighetens (Rise) och teknologiföretaget Metrocs pilotprojekt, som gick ut på att utveckla artificiell intelligens för ett år sedan. Pilotprojektet har varit en bra lösning för de fångar som inte hittat en annan passande arbetsuppgift. För en del fångar kan grupparbete vara utmanande på grund av säkerhetsskäl eller att hälsan kan begränsa möjligheten till fysiskt arbete.
Tre olika fängelser har prövat på jobb med artificiell intelligens. Enligt Tavastehus fängelse har arbete med AI inspirerat en del fångar att också gå grundkurser i artificiell intelligens.