test

Kung Charles III får sin krona i morgon

På lördag är det dags för kröningsceremonin av kung Charles III. Han kröns tillsammans med sin fru, drottinggemålet Camilla. I morgon blir kung Charles III officiellt regent av Storbritannien och de andra Commonwealth-rikena.

Kröningsceremonin äger rum i Westminster Abbey i London. Ärkebiskopen av Canterbury ska utföra kröningen och smörja kung Charles III och ge honom sin krona. Westminster Abbey har varit den utsedda kröningskyrkan sedan 1066, kung Charles är den 40:e regerande monarken som kröns i kyrkan.

Det har gått 70 år sedan den senaste kröningen, då drottning Elizabeth II kröntes den 2 juni 1953. Ceremonin var då fyra timmar lång med 8000 gäster. Kung Charles III har moderniserat ceremonin, som ska vara 1,5 timme lång med 2000 gäster. 

Kröningsceremonin följer 1000 år gamla traditioner, men ärkebiskopen av Canterbury har sagt att ceremonin kommer ha nya element som speglar det nutida samhället. 

Flera ivriga rojalister, både brittiska och turister, har tältat i flera dagar bredvid rutten mellan Buckingham Palace och Westminster Abbey för att säkerställa att de får den bästa vyn av kung Charles III och Camilla då de åker förbi.

Senaste nytt