Nu är det igen möjligt att beställa hem matinköpen med hjälp av robotar

Alepas robotar som levererar hem matinköpen återvänder till gatorna i Esbo. Robotarna kommer också att prövas i Helsingfors och Vanda.

Robotarna som hämtar hem matinköpen kommer tillbaka den här veckan. Till att börja med kommer det att finnas tre Alepa-butiker i Esbo som erbjuder robot-tjänsten. Under de kommande veckorna kommer tjänsten att utvidgas till nio butiker i både Helsingfors och Esbo. I Helsingfors kommer det att gälla Alepa-butiker i Södra Haga, Böle och  Smedjebacka. 

Beställningen av robotarna sker med hjälp av en mobilapp där man kan följa med sitt inköp i verklig tid. Robotarna levererar inköpen inom ett par kilometers avstånd från butiken och inköpen levereras på ungefär en timme. Locket på lådan med inköpen öppnas också med hjälp av appen. 

Robotarna utvecklades i fjol som ett pilotprojekt av Alepa i samarbete med teknikföretaget Starship. Robotarna använder artificiell intelligens för att planera bästa rutten och undvika eventuella hinder. Fastän robotarna åker helt självständigt, finns det människor som övervakar att de fungerar som det ska. 

Senaste nytt