Putinkritikern Navalnyj anklagas för att ha utfört ett terroristbrott medan han suttit fängslad

Aleksej Navalnyj riskerar att få sitt fängelsestraff förlängt med 30 år. Han anklagas för att ha varit inblandad i ett mord på en rysk krigsbloggare.

Den ryska oppositionsledaren Aleksej Navalnyj befinner sig återigen i rättssalen anklagad för något han själv kallar för ett absurt fall av terrorism, skriver Reuters. Han riskerar att få sin nuvarande fängelsedom förlängd med 30 år. Enligt Navalnyj är det absurt att påstå att han begått ett terroristbrott medan han suttit fängslad. 

Anklagelserna om terrorism har sitt ursprung i ett mord på en känd rysk krigsbloggare på ett kafé i St. Petersburg. Ryska federala säkerhetstjänsten säger att de som misstänks för mordet på bloggaren har koppling till en fond grundad av Navalnyj. De misstänkta nekar till att vara inblandade i mordet.

Navalnyj har avtjänat 158 dagar i isoleringscell, vilket är väldigt mycket om man jämför med att andra fångar i Ryssland vanligtvis döms till att avtjäna högst 15 dagar. Navalnyj deltog i rättssalen i Moskva på onsdagen via en videolänk. 

Tidigare denna månad berättade anhängare till Navalnyj att han haft magvärk, och att man misstänker att han har förgiftats igen. Navalnyjs dotter, Daria Navalnaya, berättar i en intervju med CNN att fängelset också har börjat begränsa Navalnyjs matransoner. Enligt dottern har fängelset minskat på maten han har möjlighet att köpa i kantinen. Fängelsevakter har också framför ansiktet på Navalnyj smulat sönder exempelvis havre som han har beställt. Navalnyj har gått ner i vikt den senaste tiden och matsituationen i fängelset är oroväckande. 

Det här har hänt i fallet Navalnyj

Aleksej Navalnyj åtalades 2014 tillsammans med sin bror Oleg Navalnyj för bedrägeri och penningtvätt. Bröderna anklagades också för att ha förskingrat pengar via sitt transportföretag. Aleksej Navalnyj dömdes då till tre och ett halvt års villkorligt fängelse medan Oleg dömdes till ett lika långt ovillkorligt fängelsestraff. 

På en flygresa från Sibirien till Moskva i augusti 2020 insjuknade Aleksej Navalnyj plötsligt. Efter att ha legat i koma i två dagar på ett sjukhus i Omsk förflyttades Navalnyj till Berlin för fortsatt vård. Flera laboratorier har sedan kunnat konstatera att han förgiftats med nervgiftet novitjok, som också kallas för “den ryska statens signatur-gift”. Kreml har nekat till att ha varit inblandade i Navalnyjs förgiftning.

Aleksej Navalnyj återvände till Ryssland från Berlin i januari 2021, och då greps han av rysk polis vid passkontrollen och häktades. Han anklagades för att ha brutit mot den villkorliga domen från 2014 eftersom han inte infunnit sig i rätten på utsatt tid. Att han legat i koma räckte inte som en giltig orsak, utan Navalny dömdes i februari 2021 till tre och ett halvt års ovillkorligt fängelse. Eftersom han vid tidpunkten suttit i husarrest i ungefär ett år skulle han avtjäna två och ett halvt år av straffet. 

I februari 2022 befann sig Navalnyj i rätten igen. Den gången anklagades han för att ha stulit pengar som donerats till hans politiska organisationer. Åklagaren menade att pengarna tagits från gåvor donerade till organisationerna. Han anklagades också för domstolsförakt. Navalnyj dömdes i mars 2022 till 9 års fängelse för bedrägeri och domstolsförakt. 

Svårt för Navalnyj att bli frisläppt

Navalnyj har avslöjat flera korruptionsbrott inom den högsta statsledningen i Ryssland och är en av Putins största motståndare. 

Rättegångarna mot Navalnyj har i media kallats för skenrättegångar och de anses vara politiskt motiverade. Genom att gång på gång förlänga Navalnyjs straff visar Kreml att de är angelägna om att hålla honom fängslad. Det befaras att Navalnyj inte kommer att släppas fri under sin livstid.

Senaste nytt