Samlingspartiet fortsätter på topp i ny opinionsmätning – valets förlorare tappar mera terräng

Yles senaste opinionsmätning om väljarstöd visar att de trender som sågs i riksdagsvalet får fortsättning. Nio av tio väljare skulle idag rösta på samma parti som de gjorde i valet.

De tre största partierna i vårens riksdagsval fortsätter att öka sin popularitet, enligt Yles opinionsmätning. Samlingspartiet är på första plats med 21,6% av väljarstödet, följt av Sannfinländarna och Socialdemokraterna. Stödet för samtliga tre partier har ökat med över en procentenhet. Socialdemokraternas stöd har inte påverkats negativt av att partiordförande Sanna Marin efter valet meddelade att hon skulle avgå.

För valets förlorare ser det fortsatt dystert ut. Centern, Vänsterförbundet och De Gröna tappade alla flera mandat i riksdagsvalet och nu fortsätter stödet för alla tre partier att minska. De största förlorarna i den senaste opinionsmätningen är De Gröna, som tappar 1,5 procentenheter från den förra mätningen och nu ligger nere på 7,5 procents väljarstöd.

Svenska Folkpartiets väljarstöd har inte ändrats sedan den förra mätningen och ligger fortsättningsvis på 4,1 procent. Värt att notera är att den senaste opinionsmätningen är gjord innan SFP inledde regeringsförhandlingar tillsammans med Samlingspartiet, Sannfinländarna och Kristdemokraterna.

Felmarginalen i opinionsmätningen är ± 2,0 procentenheter.

Senaste nytt