Smocka testar: Spinning i öppna landskap utan instruktör 

Virtuell spinning på gymmet är för dig som vill svettas ensam och se världen samtidigt. Passet bjuder på en berg-och-dalbana av känslor och upplevelser.

Spinningsalen i Gloets Unisport är tom. Ingen glad och sprallig instruktör är där för att hälsa mig välkommen. Jag ska delta i den virtuella spinninglektionen Spin virtual tour 55. Klockan är 10.40 och om fem minuter börjar videon på stora skärmen längst fram i klassen visa fina vyer i 55 minuter. 

När klockan slår 10.45 börjar vyerna röra på sig och en färdiginspelad röst hälsar mig välkommen. Rösten berättar ingenting om hur jag ska ställa in spinningcykeln. Om det här var min första spinninglektion, skulle jag vara helt i blåsten. I en tom sal börjar jag ensam cykla enligt instruktionerna från den virtuella instruktören. 

Jag börjar med att cykla i centrala Chicago. Det finns en klocka uppe i högra hörnet av skärmen, så jag lätt kan följa med hur länge lektionen har pågått. Nere till vänster dyker en illustration av en cyklist upp. Den ersätter den fysiska instruktören. Cyklisten uppenbarar sig varje gång vi byter ställning på cykeln. Nästan igenom hela Chicago cyklar jag stående och när cyklisten dyker upp i hörnet ser jag att jag egentligen borde ha suttit. Det är en utmaning att veta hur jag ska cykla och hur länge då jag inte ser instruktören hela tiden. Eftersom jag är ensam kan jag inte heller kolla hur andra cyklar. Men det var lätt att hänga med i vilken takt jag ska ta mig framåt: då vyn rör sig snabbare spurtar jag, då vyn rör sig långsammare saktar jag in. 

You are doing amazing!

Nästa vy är Alperna i norra Italien. Det är fint, men snöigt. Jag börjar nästan frysa och känna en kall blåst när jag ser vyerna, eftersom jag cyklar i endast t-skjorta och springbyxor. Under cykelturen ger instruktörsrösten tröstande och uppmuntrande respons på engelska, såsom ”you are doing amazing” och ”looking good”. Dessa kommentarer känns inte genuina eftersom rösten inte ser mig och det varken känns fantastiskt eller ser bra ut. 

Cykelturen fortsätter i de vackra Alperna, men nu mitt i allt i Schweiz. Det som stör mig är att videon hoppar från en plats till en annan. Jag cyklar först uppe i bergen, men plötsligt hoppar vyn till en liten by nedanför topparna. Överlag är alla videor så välgjorda att jag emellanåt har svårt att se ifall det är en verklig video från Alperna eller en datoranimering.

Den sista etappen av cykelturen är i en mörk skog, med dyster och skrämmande musik. För mig känns det som att jag är offret i en skräckfilm och jag har ingen lust att fortsätta cykla längre och längre in i skogen. 

Sista cykelturen i den mörka skogen. Bild: Sonja Sajavaara

Är virtuell spinning något för dig?

Virtuell spinning är ett bra alternativ för dig som är van med spinning från förr, eftersom det kan vara svårt för nybörjare att hänga med när det inte kommer några instruktioner kring det praktiska. Dessutom finns det inte en fysiskt närvarande instruktör som går bland den cyklande publiken och vrider på motståndet. I det här alternativet finns det inte någon som håller reda på att du faktiskt gör det som den färdigt inspelade rösten säger. För virtuell spinning behöver du alltså stark självdisciplin och vilja för att göra det du blir tillsagd. Behöver du en drivande och uppmuntrande instruktör som ser dig är en vanlig spinninglektion högst sannolikt bättre för dig. 

Spin virtual tour 55 verkar inte vara särskilt populär eftersom det den kommande veckan inte finns en enda anmäld deltagare, fastän lektionen ordnas sex gånger per vecka. Av mig får lektionen sammanlagt 6,5 spinningcyklar av 10. Det var fint att se världen samtidigt som jag tränade. Lektionen skulle vara bättre om videon inte hoppade från en plats till en annan och om jag skulle ha sett instruktören på skärmen hela tiden.

Senaste nytt