Strejk i Hollywood – många produktioner avbryts

Manusförfattare över hela USA börjar strejka idag. Strejken innebär att flera filmproduktioner blir försenade. Hur länge strejken varar är oklart.

Fackförbundet Writers Guild of America (WGA) har utlyst en obligatorisk strejk bland manusförfattare i USA. Under de senaste sex veckorna har WGA förhandlat med amerikanska produktionsbolagen, såsom Disney, Netflix och Sony, för att förbättra löne- och arbetsförhållanden. Enligt WGAs pressmeddelande har skribenternas löner inte justerats till inflationen och streamingtjänsternas stigande intäkter. De digitala plattformarna har lett till att hälften av WGA skribenter jobbar för minimilön. Förhandlingarna resulterade inte i en överenskommelse och nu är alla 11 000 medlemmar i fackförbundet tvungna att strejka i en obestämd tid. 

Flera Hollywood-serier och filmer blir försenade på grund av strejken. Strejken betyder också att kända kvällsprogram måste avbrytas. Produktionerna bordläggs tills produktionsbolagen och fackförbundet når en överenskommelse. 

Den senaste strejken ordnades 2007 och varade i 100 dagar. Strejken beräknades kosta Hollywood-filmindustrin närmare 2 miljarder dollar. Dock spekuleras det att strejken inte kommer att ha samma inverkan som för 15 år sedan. Detta beror på att streamingtjänsternas innehåll fyller behovet av underhållning under strejken. 

Källa: Svenska Yle, CNN, The Guardian

Senaste nytt