Vastaamo-dataintrångets offer ska anmäla brottet senast i maj

Vid ett presstillfälle på onsdagen uppmanar polisen offren för Vastaamo-dataintrånget att så fort som möjligt fylla i en brottsanmälan och förhörsblankett. Antalet målsägande i fallet är så stort att polisen behöver tid på sig att gå igenom anmälningarna.

Polisen uppmanar offren för dataintrånget mot psykoterapicentret Vastaamo att fylla i en brottsanmälan och förhörsblankett senast den 31 maj.

Vastaamo-dataintrångets målsägande är 33 000 till antalet vilket är en exceptionellt stor mängd. På grund av det stora antalet målsägande behöver polisen få in alla brottsanmälningar senast den 31 maj. Åtal ska väckas innan den 18 oktober och förundersökningen ska därför vara klar tills dess.

Av de 33 000 offren har 24 000 gjort en brottsanmälan men endast 8600 av dem har också lämnat in förhörsblanketten. Förhörsblanketten måste fyllas i för att offren ska kunna delta i den fortsatta rättsprocessen. Polisen uppmanar därför alla de offer som vill delta i rättsprocessen, men ännu inte fyllt i både brottsanmälan och förhörsblanketten, att göra det så fort som möjligt. 

Den misstänkte, 25-åriga Aleksanteri Kivimäki, har suttit häktad sedan februari. Kivimäki är misstänkt för två dataintrång mot psykoterapicentret Vastaamo. Det första dataintrånget skedde 2018 och det andra 2020. 

Polisen har inte uteslutit att det kan finnas flera gärningsmän, men säger att man för tillfället har en huvudmisstänkt.

Senaste nytt