Vet du hur Brunnsparken städas efter vappen?

Under vappens intensiva firande var Helsingfors proppfullt med studenter och medborgare från alla håll. Dagen efter firandet är det inte längre fest, utan snarare rester.

Brunnsparken är fylld med flaskor, fimpar och serpentiner efter vappenfirandet. Det kräver en storstädning i parken som kan ta flera timmar, men med gott humör ställer både studerande och frivilliga upp att städa efter firandet.  

Städningen brukar ta flera timmar. Bild: Evgeniia Shikhova

Studerande Mikaela Lindberg berättar att hon tillsammans med Studentkårens styrelse på Helsingfors universitet var med och städa i Brunnsparken dagen efter vappenfirandet. Lindberg berättar att styrelsen har ett avtal med Helsingfors stad för att ställa upp och städa. 

Lindberg var i år med för första gången, men hon säger att detta är något som Helsingfors universitets styrelse hållit på med i flera år. Vilken som helst förening kan ställa upp. Men i år hade enbart en förening ställt upp, det vill säga, Studentkåren. Styrelsen har själva specifika områden som de städar, medan anställda arbetare sköter övriga områden. 

Det är inte enbart studerande som ställer upp för storstädningen. I parken går det även runt frivilliga medborgare med krattor och plockar upp skräp. 

Avfallet kommer att sorteras. Bild. Evgeniia Shikhova

Behovet att städa efter stora festtillfällen är viktigt. Brunnsparken ligger givetvis mycket nära havet och eventuellt kan sopavfall hamna i vattnet vilket oroar medborgarna då det kan ta flera år att brytas ner. Småskräp kan även bli ett problem för fåglarna eftersom glasbitar och fimpar kan vara mycket skadliga. För att underlätta städandet sorteras skräpen i olika kategorier så att avfall ska kunna återvinnas så bra som möjligt.

Senaste nytt