test

WWF ordnar städtalko – tänk på ditt beteende i parker under vappen

Skräpning är skadligt och maj är en bra tidpunkt för städtalko i samband med vappen. WWF rekommenderar varmt att man undviker alla engångskärl, särskilt engångsfat av plast.

Vappen firas nu på söndag. Då får Havis Amanda sin studentmössa, i samband med när tusentals studerande klär på sina studentmössor och på måndag samlas nästan hela Helsingfors till den traditionella valborgspicknicken i Brunnsparken. Även om vappen är en glad fest med massor av roliga traditioner, är det lika traditionellt att det skräpas mycket under vappen. Till exempel MTV skrev om ”21 000 tomma skumpaflaskor, kalsonger och annat skräp”, och Vasabladet skrev ”Skräpigt efter valborg – ‘Värsta året hittills’”.

– Skräpet är väldigt skadligt, inte bara för naturen och djuren, men även för oss människor, säger Iiris Kokkonen, sjöspecialist i WWF. 

Kokkonen beskriver skadliga plastskräp, glasbitar och cigarettfimpar som de vanligaste men samtidigt skadligaste typerna av skräp. Fimpar är toxiska och innehåller skadliga kemikalier, men de är också plastskräp. 

”Fimpar är toxiska och innehåller skadliga kemikalier, men de är också plastskräp.” -Kokkonen  FOTO: Matilda Sjöblom

– Plastskräp är naturligtvis en verklig utmaning eftersom det aldrig förmultnar och sprids mycket snabbt i miljön med vind och regnvatten. Det här innebär att det kan gå en väldigt lång väg i omgivningen och till slut också hamna i havet. Naturligtvis kommer det på lång sikt också att hamna i oss människor genom näringskedjan i form av mikroplaster, beskriver Kokkonen.

”Vappen är en bra tidpunkt för städtalko”

Den 2 maj ordnar WWF evenemanget ”vappens städtalko” (vapunsiivoustalkoot) i Brunnsparken. Det här är inte första gången som WWF ordnar städtalko – förra året ordnades en skräpvecka som tema-vecka. Målet är att WWF ska fortsätta ordna skräpveckan och städtalko också under kommande år. 

Erfarenheterna har varit varierande under tidigare år, eftersom städtalkon är väldigt beroende av bra väder. Antalet deltagare påverkas också av vilken veckodag evenemanget arrangeras och tidtabeller. I det stora hela har erfarenheterna varit positiva, deltagarna har varit motiverade och de har viljan att göra någonting gott för naturens skull. 

Vappen är en bra tidpunkt för städtalko, då snön har smultit så man ser skräpet, och växtligheten inte har vaknat än så det är lätt att plocka skräpet. O andra sidan är man då ute på picknick, och man har ballonger och serpentiner och många tycker om att klä sig i olika kostymer som oftast är gjorda av engångs-, pappers- eller plastmaterial. De här orsakar också mycket skräp.  

Kokkonen hoppas att så många som möjligt kommer att kunna delta i städtalko i år, även om tidpunkten är utmanande, eftersom det är den första arbetsdagen efter vappen från klockan 7 till klockan 10. Trots att tiden på tisdag är utmanande tror Kokkonen att även andra än WWF:s egen personal kommer att ställa upp.

– Många har frågat om de kan komma senare eller om de måste komma klockan sju. Då svarar vi att man naturligtvis kan komma när som helst mellan sju och tio och stanna så länge man vill, säger Kokkonen.

Kokkonen ge oss tips inför vappen

Tänk i förväg på vad du ska ta med dig till picknicken på vappen. Kokkonen rekommenderar att man undviker alla engångskärl, särskilt engångsfat av plast. 

Om du tar med dig engångsfat, återvinn dem i stället för att lämna dem i miljön.

Skräp som lämnas av andra kan också samlas in och föras till papperskorgen. 

När det gäller serpentiner, ballonger etc., undvik plast- och engångsprodukter och sträva efter mer hållbara val som kan återvinnas och återanvändas under flera år.

Senaste nytt