Korkarna från helvetet

När jag satte mig ner i redaktionen för att börja med en essä, skulle jag korka en flaska läsk för att ordentligt komma igång med skrivandet. Vad jag sen fick vara med om väckte minst sagt starka känslor.

Då jag först började skruva bort korken blev jag extremt förvirrad. Jag skruvade och skruvade men korken gick aldrig av? Någonstans i bakhuvudet dök ett minne om nya korkar på pet-flaskor upp. 

Jag suckade högt och insåg att det väl bara var att acceptera läget. Det såg ut som att jag bara varit lat och inte orkat ta av hela saken, det kändes helt enkelt halvfärdigt: extremt påfrestande. När jag tog min första klunk var korken i vägen. Hur jag än vände och vred på flaskan kittlade och rev korken på kinden och en gång råkade jag till och med sätta den i munnen. Verkligen hygieniskt! Hela dagen var förstörd. Inte okej.

I juli 2024 träder EU:s nya direktiv i kraft. Direktivet kräver att pet-flaskans kork inte får avlägsna sig från flaskan under några som helst omständigheter. Tanken att minska på nedskräpningen är fin, men vem får egentligen betala priset?

Man har redan nu börjat övergå till den här typen av korkar och kan hitta dem på många flaskor i butiken.  

De envist fastsittande korkarna har vassa kanter som skaver på både näsa och kind. Inte för att vara egoistisk, men tänk på vilka allvarliga påfrestningar vi kommer att behöva utstå. Snart ligger vi alla på jouren med blödande kinder och allvarliga infektionssjukdomar. Är det verkligen den typ av sjukvård vi vill sätta våra skattepengar på? Om korkarna inte förbjuds omedelbart kommer hälften av alla patienter på sjukhuset inom en snar framtid vårdas för skador orsakade av helveteskorkarna.

Direktivet är en fortsättning på EU:s tidigare direktiv som förbjudit engångsbestick och plastsugrör. Vi har redan räddat sköldpaddorna, så nu när djuren är säkra är det naturligtvis nästa steg att också rädda naturen. 

Fastän det verkar frestande att bara riva av den där korken är det ändå bättre att offra sina kinder. Innan man ens hunnit blinka sitter man i EU-domstolen på rättegång. Man vet aldrig hur noggrant det här kommer att granskas. Det är bättre att vara på den säkra sidan.

Enligt en undersökning av Yle återvinns redan största delen av alla pet-flaskor med korken på. Jag tvivlar därför starkt på att den här förändringen kommer ha några positiva konsekvenser alls. Det enda som kommer hända är att folk blir arga och irriterade. Finlands tid som världens lyckligaste land är förbi.

Man kan inte säga annat än att lösningen är helt korkad!