Polisen och vården förbereder inför Valborgshelgen

Valborg är snart här och helsingforsbor gör sig redo för att fira i staden. För polisen innebär det högt tryck på gatorna och större polissynlighet för allmän ordning. Även särskilda säkerhetsåtgärder planeras till följd av dramatiken i fjol.

Viss säkerhetsförberedelse inför valborgsfirandet förbereds varje år av Helsingfors stad, myndigheter, sjukhus och polis. I fjol chockades valborgsfirare av vansinnesfärden på Norra Esplanaden. En bilförare körde i hög hastighet rakt in i ett kafé och tre personer skadades inklusive föraren. I år ska polisen ta ytterligare åtgärder för att motverka en liknande händelse.

Smocka frågade överkommissarie Jari Friman på Helsingforspolisen vilka särskilda åtgärder vi kan förvänta oss.

­– Området invid Salutorget och båda Esplanaderna stängs av för all motorfordonstrafik på valborgsmässoafton från klockan 15–20 för att trygga mösspåläggningen av Havis Amanda, säger Friman.

Vansinnesföraren hade ignorerat polispatrullens stoppmärke i fjol och hur avstängningen förverkligas detta år specificeras inte. Friman meddelar också att området omkring Esplanaden ändras till en gårdsgata tills den 1 maj klockan 18, vilket innebär att hastighetsbegränsningen sänks till 20 km/h.

I år faller 1 maj på en måndag. Det betyder att ramen för firandet är längre och polisen varnar för ökat alkoholbruk.

– Firandet syns som alkoholbruk och det är ju typiskt att alkohol ökar polisens uppgifter. Polisen önskar att folk skulle kunna fira lugnt och påminner särskilt att det är viktigt att ta hand om sina vänner, säger Friman.

Bild: Smocka/Matilda Sjöblom

Smocka har också hört med Maria van der Meer, kommunikationsspecialist på HUS om hur vården gör sig redo inför helgen. Sjukhusen förväntar sig en ökning i akuta patientfall.

– Från erfarenhet av tidigare valborgsfiranden vet vi att förvänta oss mer berusning än vanligt, med både fall av alkoholmissbruk och drogmissbruk. Olycksfall ökar också, säger van der Meer.  

Just nu pågår en ny våg av Covid-19. Enligt van der Meer är risken inte högre att bli smittad på akuten. Så man ska inte undvika att söka vård om det finns behov av det. Risken är större att smittas under själva firandet än på akuten där de flesta använder mask och håller ett säkert avstånd.

Coronapandemin har inneburit en omfattande personalbrist inom vården då många sjukskötare har valt bort intensivvården till fördel av andra specialiseringar. Trots detta säger HUS att sjukhusen är väl utrustade och det finns ingen anledning för oro.

– Trots omständigheterna har vi väl utformade rutiner som ska säkerställa att alla akuta fall får plats på intensiven. Vi vill ändå uppmana alla som ska fira att hålla sig borta från elsparkcyklar om de förtärt alkohol, säger van der Meer.

  • Tips
  • Ta hand om varandra under firandet
  • Åk inte elsparkcykel om du druckit alkohol
  • Drick inte alkohol för många dagar i rad, tänk på att högtiden är en dag längre i år
  • Glöm inte mat och vatten

Senaste nytt