Smocka testar: Havremjölk – ”så äckligt att det nästan är gott”

Smocka är i gång med buller och bång. Studerande från både Soc & kom och Arcada agerar allt från reportrar till producenter. Redaktionen är med andra ord proppfull. De första kommer redan klockan åtta på morgonen, resten anländer vid nio. Detta betyder bara en sak: Kaffe går åt som smör i solsken.

Redaktionen har testat fem olika havredrycker från olika märken. Fyra av fem är så kallade “barista” havredrycker, det vill säga menade speciellt för kaffe och används ofta på kaféer för specialkaffen. Den första havredrycken vi valt är Oatlys Ikaffe, kanske den mest kända bland alla. Sedan har vi konkurrerande bidrag från Fazer, Elovena och Valio – de är också menade för barista användning. Till sist har vi en vanlig havredryck av Pirkka, som inte är menat för kaffe egentligen. Vi vill ändå testa den för att jämföra. 

Hur passar havredrycken till kaffe?

Vi har gett vitsord på skalan ett till fem, där fem är högsta betyg. 

Pirkka ekologisk havredryck

Som förväntat var Pirkkas ekologiska havredryck sämst. Konsistensen beskrevs som vattnig. Smaken har fått kommentarer som:

 “Smakar som grötvatten”. Med andra ord har den inte varit en höjdare och det var inte många som vågade smaka på den. Dock beskrev en av våra reportrar smaken enligt följande: 

“Vet ni när någonting är så äckligt att det nästan är gott?”

 Summa summarum blir alltså att vi inte rekommenderar denna havredryck till kaffet, men kanske den fungerar till annat? 

Betyg: 1,2

Fazer Aito havredryck barista

Över till barista-havredryckerna; till följande har vi Fazers aito kaura. Den här drycken har fått blandade recensioner. Antingen hatar man den eller så tycker man att den är helt god. Drycken har inte fått fulla poäng av någon. Vissa tycker den smakar beskt, andra säger att den är för söt. En sak är alla överens om: Om man sätter en droppe för mycket tar havredrycken över kaffesmaken. Det vill man ju inte!!

Betyg 2,1 

Elovena havredryck i kaffe

Konkurrensen bland första, andra och tredje platsen har varit hård. Men på tredje plats kommer Elovenas bidrag. Konsistensen beskrivs som krämig. Den skär sig inte i kaffet. Vissa var förvånade över hur god den var och att den inte smakar för mycket havre. Enda negativa som kan kommenteras är att man behöver ganska mycket för att kaffet i sig ska få en krämig konsistens. Utöver det, en toppenprodukt!

Betyg: 4,1

Valio Oddly Good barista

På andra plats har vi Valio Oddly Good havredryck. Fastän den fått kommentarer som “jätte mjölig” och “skulle kunna skumma bättre”, får den ett högt betyg. Den är krämig, passligt söt och perfekt till kaffet.

Betyg: 4,3

Oatly Ikaffe barista edition

På första plats (som förväntat) har vi Oatly Ikaffe. Den fick endast snäppet bättre betyg än Valios bidrag, men lyckades ändå bäst enligt redaktionen. Vi låter dessa två kommentarer beskriva redaktionens åsikter:

”Smakar inte för mycket havre. Gör kaffe krämigt, och om man skakar ordentligt är det nästan som att man har en latte!”

”It’s the og for a reason”

Betyg: 4,4

Summan av kardemumman: sätt absolut inte vanlig havredryck i kaffet, om inte du gillar smaken av välling i kaffet förstås. Vårt råd till Fazer är att ha ett litet möte för produktionsutveckling, varefter det kan konkurrera med Oatly, Valio och Elovena – de alla smakade i princip lika.