Domartabbar och resursbrist – den inhemska fotbollen stampar på stället
Vänner av finsk fotboll vet att det är vår när de inhemska fotbollsligorna sparkas igång i april. Tyvärr har säsongsstarten i Fotbollsligan återigen visat att omständigheterna i finsk fotboll är långt ifrån att vara internationellt konkurrenskraftiga.
Den andra matchomgången i den finska Fotbollsligan för herrar präglades av domartabbar som ledde till poängtapp för två lag. I matchen mellan KTP och KuPS var gästernas mittfältare Sebastian Dahlström på väg att rinna igenom i ett friläge när den assisterande domaren viftade med flaggan för att signalera offside, trots att Dahlström var metervis inne på egen planhalva när passningen slogs. Matchen slutade 0-0 och KuPS åkte antagligen hem till Kuopio med en känsla av att ha blivit rånade.
När Ilves och FC Inter drabbade samman var det ett solklart mål som dömdes bort. Inters Timo Stavitskis välplacerade långskott tog i ribban och studsade sedan in en halvmeter över mållinjen. Ingen i domarteamet märkte att bollen gått i mål och gästerna från Åbo snuvades på en poäng då Ilves vann med 2-1. Domarmisstag av denna kaliber borde inte få ske i en professionell fotbollsliga.
Att Fotbollsligan inte är en särskilt bra nationell högstadivision är ingen hemlighet. Om inte omständigheterna förbättras är det onödigt att hoppas att de finska klubbarna ska kunna hävda sig internationellt. Ungefär hälften av lagen i ligan spelar sina hemmamatcher på konstgräs, vilket är ovanligt för professionella klubbar i andra länder. I många länder används redan assisterande videodomare, medan det i Finland inte ens finns mållinjeteknologi. Hade någon av dessa varit i bruk hade inte de ovannämnda domartabbarna hänt.
Lösningen på många av den inhemska fotbollens problem stavas pengar. Det är dyrt att använda videodomare och mållinjeteknologi och det är dyrt att hålla gräsplaner i gott skick hela säsongen i Finlands förhållandevis kyliga klimat. Skulle de finska klubbarna vara ekonomiskt starkare skulle de också kunna satsa mera på sina akademier och betala högre löner för att locka bättre spelare.
För att locka nya finansiärer med tjockare plånböcker måste Fotbollsligan öka publikintresset. Fler åskådare innebär lukrativare sponsoravtal och gör ligan mer attraktiv för såväl finska som utländska spelare. Allsvenskan i Sverige hade förra säsongen ett publiksnitt på 9600 personer per match, medan motsvarande siffra i Fotbollsligan var 1900. I Finland finns det väldigt mycket outnyttjad potential, eftersom landslagets matcher regelbundet lockar tiotusentals åskådare. Nu gäller det för Fotbollsligan att få dessa fotbollsentusiaster att också hitta till klubblagens arenor. Att sänka biljettpriserna och piffa upp det rätt trista matutbudet som främst består av knackorvsmuggar skulle vara en bra start.