test

EU-val på kommande – hur ser läget ut?

Samlingspartiet vinner stort medan SFP faller bakom. Det visar Yles partimätningar inför EU-valet 2024. Men varför ska du bry dig?

Samlingspartiets stöd fortsätter vara starkt enligt Yles senaste partimätningar inför Europaparlamentsvalet 2024. Sedan förra EU-valet 2019 har antalet mandat ökat för Finlands del. Tidigare hade Finland 13 platser men efter brexit och en allmän utökning av mandat så har antalet stigit till 15. Finland har alltså två tilläggsmandat i årets val och för tillfället ser det ut som att Samlingspartiet kommer att ta ett av dem.

Resultatet av Yles partimätning. Grafik: Jonas Karlström

De två partierna som har klarat sig sämst i jämförelse med förra valet är De Gröna och Svenska folkpartiet. Enligt Yles mätning skulle SFP behöva tiotusentals röster för att få behålla sitt enda mandat. De Gröna å andra sidan skulle förlora ett av deras tre mandat om folk röstar enligt prognosen.

Så här skulle mandatfördelningen se ut om Yles partimätning blir verklighet. Grafik: Jonas Karlström

Varför är EU-valet viktigt?

En stor del av de lagar vi har i Finland är EU-lagar. Unionen fungerar som ett av de viktigaste organisationerna som Finland är en del av och möjliggör tätare internationellt samarbete med andra europeiska länder. 

Faktumet är ändå att EU-valet är ett av de val med lägst valdeltagande i Finland. Ungefär 41 procent av finländska medborgare röstade i valet 2019. I jämförelse med årets presidentval där nästan 73 procent av de röstberättigade tog sig till urnorna.

Senaste nytt